Geen WO II- expositie in Russisch museum

In de Russische stad Jekaterinenburg is een tentoonstelling over geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog op het allerlaatste moment afgeblazen.

De fototentoonstelling Triomf en tragedie – bondgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog toont de oorlog door de ogen van Britse en Amerikaanse soldaten. De expositie bevat werk van beroemde oorlogsfotografen als Robert Capa en Joe Rosenthal en was tot stand gekomen met steun van het Amerikaanse en Britse consulaat.

Maar het evenement gaat niet door. De waterleiding van het negentiende-eeuwse pand is kapot, zo maakte de leiding van het museum eind vorige week bekend. Het museum beroept zich op „een samenloop van omstandigheden”. Verschillende Russische media melden echter dat de geheime dienst FSB druk heeft uitgeoefend. „Het museum is gesloten op orders van Moskou”, zo liet een anonieme bron bij het stadsbestuur weten aan de Russische krant Kommersant. „De eis was politiek gemotiveerd.”

Op 9 mei zal in Rusland de overwinning op Hitler-Duitsland groots worden gevierd. Vanwege de politieke spanningen rondom de Krim en de oorlog in Oekraïne zullen de meeste westerse leiders de herdenking laten schieten.