De appel houdt de dokter niet weg

foto thinkstock

Mensen die iedere dag een appel eten gaan helemaal niet minder vaak naar de dokter. En ze moeten even vaak naar het ziekenhuis en gaan net zo vaak naar de psychiater als niet-appeleters. Ze slikken wel iets minder medicijnen. De slogan ‘An apple a day keeps the doctor away’ is dus onwaar, schreven Amerikaanse onderzoekers in JAMA Internal Medicine. Appels zijn roemrucht gezond, bijvoorbeeld voor hart en bloedvaten en om op gewicht te blijven. De pectine, de vezels, de mineralen, de antioxidanten en zelfs het kleine beetje vitamine C in de appel worden als heilzaam aangeprezen. Over het water en de suiker in de appel, samen goed voor 97 (respectievelijk 85 en 12) procent van het gewicht, is de appellobby zwijgzaam. De onderzoekers achterhaalden dat ‘An apple a day keeps the doctor away’ in 1913 voor het eerst opdook. Er waren meer voorlopers, zoals ‘Eat an apple on going to bed and you’ll keep the doctor from earning his bread’. De appeleters in dit onderzoek verdienden wat meer, waren hoger opgeleid, wat slanker en rookten wat minder dan de mensen die niet iedere dag een appel aten.

    • NRC