Fluitist Erik Bosgraaf verbluffend in Boulez

Het leek onmogelijk om Pierre Boulez’ klarinetstuk Dialogue de l’ombre double om te schrijven voor blokfluit. Kleiner bereik, totaal ander timbre, beperkter in dynamiek. Maar Erik Bosgraaf deed het. Het resultaat was in 2013 te horen in de ZaterdagMatinee en ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Boulez, vorige maand, verscheen het op cd. Gelukkig maar, want dit album is zonder twijfel het hoogtepunt uit Bosgraafs discografie tot nu toe. Zijn versie, waarin hij (op fluiten van alt tot sopranino) met zichzelf (opname) in dialoog treedt, is van begin tot eind verbluffend. Zijn technische beheersing is onvoorstelbaar, vlugge notenwisselingen klinken vol venijn in een registratie die de ruimtelijke aspecten van het stuk rechtdoet. Ook de andere Dialogues op de cd, ‘comprovisaties’ met klankkunstenaar Jorrit Tamminga, zijn smaakvol: Bosgraaf voedt Tamminga met muziek, elektronica worden ingezet als vergrootglas en tonen de (boventoon)rijkdom die in de blokfluit verstopt zit.

    • Merlijn Kerkhof