Een dag na ‘Hillary’: ongelukkige fout in persbericht, reacties en #StopHillary

Een overzicht van de vijf meest opvallende berichten op internet sinds de bekendmaking van Hillary Clinton: een ongelukkige fout in hét persbericht, haar campagneteam pimpte vorige week nog haar Facebookpagina en #StopHillary.

In 1979 wordt Hillary Clinton de First Lady van Arkansas Screenshot via facebook.com/hillaryclinton

Hillary Clinton maakte gisteren bekend dat ze de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wil worden: ze stelt zich verkiesbaar voor de aankomende presidentsverkiezingen.

Jarenlang werkte ze toe naar dit moment: de aankondiging, de aanloop ernaartoe, haar carrièrekeuzes en haar privéleven staan al jaren in het teken van deze ambitie.

In de eerste 24 uur al interessante kwesties

Clinton verzamelde een enorm team om zich heen dat haar moet helpen om dit doel te bereiken. En haar imago kreukvrij moet houden.

Toch kwamen er in de eerste 24 uur al interessante kwesties aan het licht. Een overzicht van de vijf meest opvallende berichten die we sinds haar bekendmaking tegenkwamen op internet:

1. Het campagneteam bouwt haar Facebookpagina zorgvuldig op
In de aanloop naar haar kandidaatstelling heeft het campagneteam van Hillary haar Facebookpagina onder handen genomen. Haar tijdlijn begint nu met haar geboorte in het Edgewater Hospital in Chicago in 1947, compleet met ingescande zwart-witfoto´s van Hillary als blije peuter.

De geboorte van Hillary in Chicago, onlangs toegevoegd aan haar Facebookpagina.

De geboorte van Hillary in Chicago, onlangs toegevoegd aan haar Facebookpagina. Screenshot via facebook.com/hillaryclinton

Helemaal in lijn met waar de meeste mensen Facebook voor gebruiken, is Hillary’s pagina gevuld met hoogtepunten uit haar leven en mijlpalen in haar carrière. Zo valt te lezen dat ze in 1973 is afgestudeerd aan Yale Law School (rechten) en zien we sepia-foto’s van haar huwelijk met Bill op 11 oktober 1975.

Huwelijk Hillary en Bill Clinton, een van haar 'mijlpalen' op Facebook.

Huwelijk Hillary en Bill Clinton, een van haar ‘mijlpalen’ op Facebook. Screenshot via facebook.com/hillaryclinton

De meeste aanpassingen op de tijdlijn zijn vorige week nog gemaakt.

Vóór de aankondiging had haar pagina 470,000 likes, meldt The National Journal. Nu staat de teller op ruim 621.000 (twee uur geleden nog 607.000).

Het campagneteam lijkt te hebben nagedacht over een goede balans tussen werk- en privéberichten: een foto met Nelson Mandela in 2012, “Hillary wint een Grammy” in 1997, haar inauguratie als Minister van Buitenlandse Zaken in 2009 en de geboorte van haar kleindochter Charlotte Clinton Mezvinsky in 2014.

Maar tussen alle updates staan ook minder bekende details uit haar leven, bijvoorbeeld dat ze als jong meisje na het behalen van haar middelbare schooldiploma in Alaska werkte als afwasser. Ook had ze een zomer lang een bijbaantje waarbij ze vis schoonmaakte.

2. Ongelukkige typefout in hét persbericht
In het persbericht waarin werd aangekondigd dat Clinton zich verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezingen, stond een foutje. Zie hieronder de laatste zin van de vijfde alinea:

Twitter avatar jeneps Jennifer Epstein The first-ever Hillary for America press release http://t.co/brrzM7qqeH

Het woordje “for” in de zin ontbreekt, waardoor er staat dat Clinton al haar hele carrière vecht tegen kinderen en gezinnen, in plaats van dat ze vóór hun welzijn vecht.

Twitter avatar jpodhoretz John Podhoretz This is from Hillary’s own official press release. I hope that $2.5 billion includes funds for a proofreader. http://t.co/yWG6ROVKq4

3. Reactie van de Republikeinen
Kort na de bekendmaking reageren de Republikeinen Rand Paul en Ted Cruz met filmpjes die een rechtstreekse aanval op Clinton zijn. Zo zegt de stem in het filmpje van Paul:

“Hillary Clinton represents the worst of the Washington machine. The arrogance of power, corruption and cover-up.”

Het filmpje van Cruz is minder gelikt - het lijkt thuis opgenomen te zijn met een eenvoudig cameraatje -, maar is ook een rechtstreekse reactie op Clintons aankondiging. Cruz:

“We zijn helemaal voorbereid op Hillary, want we weten precies wat we kunnen verwachten.”

4. #StopHillary
Niet lang na haar aankondiging lanceert The Republican Party de hashtag “#StopHillary“.

De tegenpartij wil dat zo veel mogelijk mensen zich aansluiten bij de 100,000 conservatieven die haar de weg naar het Witte Huis willen bemoeilijken.

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney Take the pledge to #StopHillary. http://t.co/dAV3Lxitjm Sign & join 100,000 strong for a Republican White House. http://t.co/bGw2ZSSJmL

De terechte vraag die op Twitter ook wordt gesteld:

Twitter avatar Syd_Lexia Syd Lexia .@MittRomney I don’t think 100,000 signatures is enough. Unless the 1% literally decide all elections.

5. Hillary is trouw aan haar logo
Oplettende kijkers melden op Twitter dat Hillary’s kleding verdomd veel wegheeft van de kleuren en de vorm van haar logo:

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Hoe Hillary Clinton al jaren om het presidentschap heen danst‘ (€).

En in nrc.next: ‘Gewone Amerikanen willen een kampioen. Die kampioen wil Hillary zijn‘ (€).

    • Carlijn Vis