Een angstige schooldag

Foto Mohammad Shoib/Reuters

Wat deze Afghaanse jongetjes op een schooldag in het ziekenhuis doen? Ze zijn vergiftigd, zo meldde de lokale politie. Meer dan honderd schoolkinderen in de Afghaanse provincie Herat belandden afgelopen weekend in het ziekenhuis. De jongens voelden zich ziek nadat ze bonen hadden gegeten van een straatverkoper die hen, volgens de politie, had verteld dat ze hun schoolexamens beter zouden maken als ze de bonen aten. De verkoper werd gearresteerd en er is een onderzoek gestart. De politiechef zei tegen persbureau Reuters dat „de vijand” wellicht achter de vergiftiging zou zitten. Later die dag zei hij tegen het Amerikaanse NBC News dat geen van de jongens ernstig ziek was geworden.

Eerder vergiftigden de Talibaan in Afghanistan politieagenten en soldaten, zo meldde NBC News. Schoolkinderen zouden nog nooit zijn vergiftigd. Bij vorige gevallen waarbij opzettelijke vergiftiging werd vermoed, bleek massahysterie of voedselvergiftiging de oorzaak.