Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Duizend man bij universiteitsprotest, vrijdag overleg

Foto ANP / Jerry Lampen

Op een protestmars in Amsterdam zijn vanmiddag zo’n duizend studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) afgekomen. Onderweg van het faculteitsgebouw aan de Roetersstraat naar de Binnengasthuisstraat riepen ze het bestuur van de UvA op terug te treden. De bestuursleden hebben daar nog geen gehoor aan gegeven, maar zouden vrijdag wel met de ondernemings- en de studentenraad praten over de toekomst van het bestuur, schrijft de NOS.

De UvA zou uit voorzorg universiteitsgebouwen hebben gesloten.

Twitter avatar rethinkUvA Rethink UvA UvA has preemptively locked down all buildings. Smaller group of protesters still remains before University Library. #mashed humid
Twitter avatar silvertje Anne Helmond De UvA heeft zonder bericht alle gebouwen afgesloten, dus ik en mijn studenten stonden voor een dichte OMHP: Heb mn college moeten cancellen

De demonstranten werden voorafgaand aan de mars toegesproken door actievoerders die strijden voor meer transparantie en zeggenschap bij de universiteit. Een van hen was een studente die zaterdag bij de politie-acties van het Maagdenhuis was, bericht persbureau ANP. Zij herhaalde wat docenten vandaag ook schreven in een opiniestuk in nrc.next, en waarvoor ze bijval kregen van ten minste driehonderd collega’s:

“Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie.”

UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis spraken in nrc.next van een “regenteske reflex” van het College van Bestuur.

“Met opnieuw een dwangbevel in de hand en de uitnodiging van burgemeester Van der Laan om alles in der minne te schikken negerend, verkoos het College van Bestuur echter de lange lat en het politiepaard van de ME boven de redelijkheid van het overleg.”

Bij overleg tussen het bestuur en de protesterende partijen werden vanmiddag ook de bezetting van het Maagdenhuis en de gehekelde inzet van de ME besproken. De politie greep in nadat bezetters het bestuursgebouw in het centrum van Amsterdam hadden verlaten, om op het aanpalende plein verder te demonstreren. Dat gebeurde nadat de rechter vrijdag had besloten dat de universiteit het Maagdenhuis mocht laten ontruimen.

De bezetters zeggen dat zij hadden aangegeven dat zij het pand vandaag zouden verlaten. De ‘driehoek’ van gemeente, politie en het Openbaar Ministerie besloot zaterdagochtend echter tot actie.

De wijze waarop het bestuur is omgegaan met de actievoerende studenten komt de universiteit nu op steeds meer kritiek van medewerkers te staan. Daarbij kwam vandaag het nieuws dat de UvA volgend jaar 16,5 miljoen euro moet bezuinigen om de kosten van ambitieuze nieuwbouwplannen buiten de binnenstad te betalen. Vooral bij de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid leidt dit tot financiële problemen.

“Uiteraard staat het College van Bestuur vrij om naar dit soort middelen te grijpen om de bezetting van zijn bestuurszetel te beëindigen”, schrijven Engelen en Velthuis.

“Juridisch is op de beslissing niets af te dingen. Dat laat onverlet dat er tegen de achtergrond van de vertrouwenscrisis op de UvA wel degelijk grote vraagtekens bij kunnen worden geplaatst. Had men niet tot maandag kunnen wachten?”

Lees het opiniestuk hier: Tijd voor een nieuw College van Bestuur