Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Een conflict binnen de top van Volkswagen loopt volgens de Duitse media - en het FD - uit de hand. De krant bericht dat de Porsche-familie niets moet hebben van de aanval die geopend zou zijn op Volkswagen-CEO Martin Winterkorn. “Machtsstrijd escaleert”, kopt het FD.

De kritiek op Winterkorn komt van Ferndinand Piëch, de machtige voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen. Tegenover weekblad Der Spiegel sprak hij van ‘de afstand’ tussen hem de CEO. Klinkt onschuldig?

“Voor de Duitse media is deze ene zin een dodelijk opmerking, die alle verdere carrièrekansen van Winterkorn bij Volkswagen verspert.”

De familie-Piëch heeft samen met de familie-Porsche de meerderheid van Volkswagen in handen. En bij Porsche zijn ze not amused. “De verklaring van de heer Piëch is een privé-mening, die inhoudelijk en zakelijk niet met de familie is afgestemd”, liet de 70-jarige Wolfgang Porsche in een persverklaring weten.

Wereldverbeteraars: verzamelen!

Wat kun je als geïndividualiseerde consument nog tegen de grote bedrijven die onze koffie en jassen verkopen? Niet veel, vreest filosoof Wouter Mensink. In Trouw legt hij uit dat een gezamenlijke aanpak meer kans heeft voor de wereldverbeteraars onder ons.

Met koopgedrag kun je zelf voor een betere wereld zorgen, heet het volgens Trouw. Maar in je eentje keuzes maken is niet zo simpel. Collectieven vormen en samen druk zetten werkt veel beter, betoogt Mensink.

“Je ziet overal initiatieven om zaken samen op te pakken. Kijk naar zorgcoöperaties: de overheid trekt zich terug, voorzieningen verschralen, mensen raken op zichzelf aangewezen, gaan zich organiseren en richten een zorgcoöperatie op. Zoiets zou je ook met fairtrade en duurzaamheid kunnen doen: bewoners overleggen met winkeliers, oefenen druk uit op supermarkten om meer fairtradeproducten in hun assortiment op te nemen.”

Huis kopen blijft lastig voor de ZZPer

De banken willen de indruk wegnemen dat zij liever geen hypotheken verstrekken aan zzp’ers. Maar uit een column op QuoteNet valt een heel andere conclusie te trekken:

“Voorlopig moeten zzp’ers nog op hun kop staan voor een hypotheek.”

Volgens voorzitter Chris Buijink van De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn de regels voor mensen zonder vaste baan lang zo streng niet als vaak wordt gedacht. Maar ‘ZZP-keizer’ Pierre Spaninks legt in op QuoteNet uit zij zonder vaste baan en stabiel inkomen toch veel minder makkelijk aan een lening en een woning komen. “Werk aan de winkel dus, voor Chris Buijink en de Nederlandse Vereniging van Banken.”

    • Diederik van Hoogstraten