De beloftes van Labour

Ed Miliband presenteert het partijprogramma van Labour Foto: Reuters/Andrew Yates

Het is de week van de beloftes. Vanochtend kwam Labour met het verkiezingsprogramma, morgen volgen de Conservatieven en later in de week de LibDems, en UKIP. Labour realiseerde zich dat Miliband over de economie moest praten. De kiezer vertrouwt de partij immers nog steeds niet als het gaat om wat zo mooi ‘balancing the budget’ heet. Dus staat op de eerste pagina van het programma (pdf):

Every policy in this manifesto is paid for. Not one commitment requires additional borrowing.

En begint de volgende paragraaf met:

A Labour government will cut the deficit every year

En verder op staat:

Outside of the protected areas of health, education and international development there will be cuts in spending.

Dat is misschien wel het meest relevant. Wie dacht dat onder Labour het afgelopen zou zijn met de bezuinigingen, helaas: Ed Miliband en zijn schaduwminister van Financiën Ed Balls beseffen dat om het begrotingstekort naar beneden te krijgen, bezuinigingen onontkoombaar zijn.

De eerste belofte is ook belangrijk. Zondag weigerde minister van Financiën George Osborne te zeggen hoe de Conservatieven denken hun belofte voor 8 miljard pond per jaar aan de NHS, de nationale gezondheidsdienst, te financieren. En Labour maakte dankbaar gebruik van de ontwijkende antwoorden van de minister:

Milibands toespraak vanochtend was een van zijn betere – zeker in vergelijking met de speech die hij gaf op het partijcongres van Labour, afgelopen herfst. Hij vergat (want sprak uit zijn hoofd) het begrotingstekort toen te noemen .

Wat vindt de partij belangrijk dat we onthouden uit het programma? In de persmail staan deze vijf beloften:

 • Minimumloon gaat omhoog naar meer dan 8 pond voor oktober 2019 (nu 6,50 pond)
 • De prijs van treinkaartjes wordt bevroren
 • Inkomstenbelasting, btw en National Insurance (werknemerspremies) worden niet verhoogd
 • Belastingvoordelen voor gezinnen met werkende ouders worden beschermd
 • Introductie van nieuw soort kinderopvang om werkende ouders te helpen
 • Labour wil zich daarmee duidelijk neerzetten als de partij voor “werkende burgers”. (Let even op het subtiele verschil met de slogan van de Conseratieven, die er voor “hardwerkende families” zijn).

  Het antwoord van de Conservatieven op dit partijprogramma?

  Twitter avatar sajidjavid Sajid Javid The last Labour Shadow Chancellor that promised to balance the books was Gordon Brown. Here’s how it ended: http://t.co/0QjdLbnnOg
   • Titia Ketelaar