Chinese feministen weer op vrije voeten - vervolging blijft mogelijk

Een van de vijf activistes protesteert tegen het benadelen van vrouwen op de arbeidsmarkt. Foto Reuters

De vijf Chinese feministen die in hun land al een maand in de cel zaten voor het uitdelen van folders zijn vandaag vrijgelaten. Aan die vrijlating zijn echter wel voorwaarden verbonden, zo laat een van hun advocaten vandaag aan persbureau AP weten. Dat maakt vervolging van het vijftal nog steeds mogelijk.

Na hun vrijlating zijn de vrouwen allemaal teruggekeerd naar hun huizen in Beijing of andere Chinese steden, zo stelt de advocaat. De advocaten van de andere vrouwen waren volgens AP niet bereikbaar voor commentaar. Ook bij de gevangenis waar het vijftal verbleef wil niemand op de vrijlating reageren.

Veroorzaken sociale instabiliteit

Dat de vijf vrouwen nu zijn vrijgelaten, betekent echter niet dat ze niet meer worden vervolgd voor “ruzie zoeken, moeilijkheden veroorzaken en het veroorzaken van sociale instabiliteit”. Als de vrouwen voor een rechtbank schuldig worden bevonden, kan dat ze maximaal een celstraf van vijf jaar opleveren.

De activisten werden begin vorige maand aangehouden, een dag voordat ze stickers en folders wilden uitdelen. Met dat materiaal wilden ze actievoeren tegen handtastelijke mannen. Na hun arrestatie volgden meerdere internationale oproepen voor hun vrijlating, maar tot dusver waren die zonder gevolgen.

In NRC Handelsblad stond vorige week een verhaal over de arrestatie van de vijf activisten. Lees dat hier. (€)

    • Joost Pijpker