Cambridge bij mannen en bij vrouwen kansloos

Grote teleurstelling zaterdag bij Cambridge. Niet alleen de mannenboot, maar ook de vrouwen verloren hun Boat Race op de Theems van grote rivaal Oxford.

Dat het een historische dag voor het roeien was – de vrouwen roeiden voor het eerst in de 161-jarige geschiedenis van de Boat Race op dezelfde 6,7 kilometer van de rivier – maakte weinig goed. De tranen vloeiden. In tegenstelling tot andere roeiteams bestaan die van de universiteiten Oxford en Cambridge maar met één doel: de ander verslaan op deze ene dag.

„Dit was moeilijk, heel moeilijk”, zei na afloop een duidelijk geëmotioneerde Jasper Holst, de 22-jarige Nederlander die op boeg zat voor Cambridge. „De start verliep niet zoals we wilden, en toen we wind tegen kregen, werd het nog moeilijker.”

In het Oxford-kamp was de vreugde groot. Er werd niet alleen gewonnen, maar ook nog eens met ruime marges. Dat is vooral een verdienste van mannencoach Sean Bowden, die driemaal achtereen won. „Alle overwinningen zijn plezierig, maar nu ben ik écht in mijn nopjes. Deze boot had kans om te winnen, dat het ook gebeurde is geweldig.”

De mannenrace was zo’n drie kilometer een echte race, tot Oxford met 33 slagen per minuut de leiding nam, en won in 17.34 minuten. De Oxford-vrouwen namen echter onmiddellijk al een grote voorsprong, die uiteindelijk 19 seconden (6,5 bootlengte) werd. Zij wonnen met 19.45 minuten. Van tevoren werden de kansen voor die boot ook groter geacht. Op slag zat Caryn Davies, die meer medailles won dan welke Boat Race-deelnemer ooit, en de boot bevatte drie andere internationale roeisters . Bij Cambridge waren enkele roeisters pas een paar jaar eerder met de sport begonnen.

Maar juist die combinatie maakt de Boat Race interessant, zei Cambridge-mannencoach Steve Trapmore. De universiteitsteams mogen niet rekruteren, en blijven afhankelijk van roeiers die academisch goed genoeg zijn in Oxford of Cambridge te studeren.

De stand staat nu 81 gewonnen races voor Cambridge tegen 79 voor Oxford bij de mannen, en 41 voor Cambridge tegen 29 voor Oxford bij de vrouwen.

    • Titia Ketelaar