Beveiliger Blackwater krijgt levenslang voor moord op Irakezen

Een auto van Blackwater staat in 2005 voor de woning van de Iraakse minister-president.
Een auto van Blackwater staat in 2005 voor de woning van de Iraakse minister-president. Foto EPA / Ali Haider

Een medewerker van de Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater is vandaag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op 14 ongewapende Irakezen in 2007. De man was in oktober al schuldig bevonden, maar kreeg pas nu zijn straf te horen. Drie andere beveiligers van het vroegere Blackwater kregen dertig jaar celstraf.

De vier mannen openden acht jaar geleden in Bagdad het vuur op een groep ongewapende burgers, onder wie ook vrouwen en kinderen. Ze deden dat naar eigen zeggen omdat ze onder vuur lagen van Iraakse opstandelingen en toen een auto met daarin een bom hen naderde.

De mannen waren allemaal werkzaam voor het Amerikaanse Blackwater, een particulier beveiligingsbedrijf dat sindsdien meermaals van naam is veranderd. De tot levenslang veroordeelde man werd in het proces daarna schuldig bevonden aan moord. De andere drie mannen aan dood door schuld.

    • Joost Pijpker