Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bestuur UvA verder onder druk na aankondiging bezuinigingen

Schoonmakers ruimen de rommel op die de studenten hebben achtergelaten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis.
Schoonmakers ruimen de rommel op die de studenten hebben achtergelaten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Foto ANP/Bart Maat

De Universiteit van Amsterdam wil volgend jaar 16,5 miljoen euro bezuinigen om de kosten van ambitieuze nieuwbouwplannen buiten de binnenstad te betalen. Vooral bij de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid leidt dit tot financiële problemen.

Hans Amman, vicevoorzitter van het college van bestuur van de UvA en verantwoordelijk voor financiën en huisvesting, zegt dat de rechtenfaculteit nog vóór de zomer met een ingrijpend bezuinigingsplan moet komen, waarbij ruim tien procent van het budget moet worden ingeleverd. “Het gaat daar om een ombuiging van ongeveer vijf miljoen euro. De reorganisatie moet uiterlijk in 2017 zijn afgerond”, aldus Amman.

Kwaad bloed

Daarmee komen de verhoudingen binnen de UvA verder op scherp te staan. Ook de ontruiming van het Maagdenhuis, dit weekeinde, zette kwaad bloed. De studenten hadden beloofd uiterlijk maandag te vertrekken, maar werden zaterdag hardhandig uit het gebouw verwijderd.

Vandaag pleiten 383 van de circa 5.000 UvA-medewerkers (onder wie 28 professoren) onder aanvoering van hoogleraar Ewald Engelen in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad voor het vervangen van het college van bestuur. Het merendeel van deze mensen werkt bij Geesteswetenschappen, de faculteit waar in het najaar van 2014 een ingrijpend bezuinigingsplan werd gepresenteerd.

Er is geen geld voor inwilligen eisen

De naderende bezuinigingen maken duidelijk dat de UvA geen budget heeft om actievoerende studenten en docenten tegemoet te komen. Volgens Amman zit er alleen ruimte in een andere verdeling van geld tussen de verschillende faculteiten van de UvA, en biedt de begroting geen ruimte voor extra investeringen, behalve dan in nieuwe gebouwen.

Critici van het UvA-bestuur zeggen dat de universiteit haar academische beleid te veel door financiële motieven en vastgoedplannen laat bepalen. Maar volgens Amman levert het snijden in de bouwplannen nauwelijks iets op. Nieuwbouw of renovatie van de bestaande UvA-panden in de Amsterdamse binnenstad is volgens hem even kostbaar. Ook zijn er al verregaande afspraken gemaakt met banken, bouwers en de gemeente Amsterdam.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.