Geen prik voor kind? Geen kinderbijslag

Geen prikken, geen geld. Dat is het voorstel van de Australische premier Tony Abbott om ouders te straffen die hun kinderen niet laten inenten. „No jab, no pay”, kondigde Abbott zondag aan. Het kan ouders jaarlijks per kind 15.000 Australische dollar (10.700 euro) aan kinderbijslag en belastingvoordelen kosten als ouders straks weigeren hun kinderen te laten vaccineren.

Abbott zegt de nieuwe regels nodig te vinden omdat ouders die hun kinderen wel laten inenten er zeker van moeten zijn dat hun kinderen veilig zijn.

In Australië zijn er steeds meer kinderen die door hun ouders niet worden ingeënt uit principe. In 1999 waren er 4.271 kinderen op een totaal van 1,8 miljoen die geen inentingen tegen difterie, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond ontvingen omdat hun ouders tegen inenten zijn. Vorig jaar waren dat er 39.523 op 2,2 miljoen.

Australische medici denken dat het vooral rijkere ouders in de buitenwijken van grote steden als Sydney en Melbourne zijn die principiële bezwaren hebben. Zij zouden geloven dat hun kinderen een verhoogde kans op autisme hebben als ze worden ingeënt.

De plannen moeten nog door het Australische parlement in Canberra worden goedgekeurd maar de grootste oppositiepartij Labor lijkt de plannen te steunen.