Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Asielzoekers verlaten Vluchtgarage Amsterdam, vandaag ontruimd

Een grote groep asielzoekers is vanochtend vertrokken uit de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost. De politie is daarbij aanwezig en vrijwilligers helpen de vluchtelingen met het bij elkaar zoeken van hun spullen.

Bewoners van de Vluchtgarage verhuizen hun spullen.
Bewoners van de Vluchtgarage verhuizen hun spullen. Foto ANP / Remko de Waal

Een grote groep asielzoekers is vanochtend vertrokken uit de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt persbureau ANP. De politie is daarbij aanwezig.

Vannacht was de laatste nacht van de asielzoekers in de parkeergarage, die zij in oktober 2013 kraakten.

Update 10.25 uur: Nadat de groep asielzoekers de Vluchtgarage hadden verlaten, gingen zij midden op de Bijlmerdreef zitten, een doorgaande weg. Er ontstond een kleine vechtpartij, bevestigt een woordvoerder van Politie Amsterdam. Rond 10.15 uur zijn er drie mannen aangehouden. Een van die mannen heeft een agent geslagen, een ander dreigde met een mes. Om 10.18 uur was de weg weer vrij.

Eind maart oordeelde de rechter dat de Vluchtgarage elk moment ontruimd mag worden. Burgemeester Eberhard van der Laan liet vorige week weten dat hij het pand inderdaad laat ontruimen.

Spullen pakken

De bewoners kregen een brief van de burgemeester waarin ze werd gevraagd de Vluchtgarage te verlaten. Vandaag helpen vrijwilligers hen met het bij elkaar rapen van hun spullen. Via de GGD kunnen de uitgeprocedeerde asielzoekers zich inschrijven voor de Bed- Bad- en Broodvoorzieningen van de gemeente Amsterdam.

Dat vinden de bewoners, verenigd in de actiegroep ‘Wij Zijn Hier’, een schijnoplossing:

“Het is alleen nachtopvang, dus overdag moeten we op straat zwerven.”

Actievoeren tegen het asielbeleid

Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers die in de garage woonden voeren actie tegen het Nederlandse asielbeleid. Sinds september 2012 zwerven ze door de hoofdstad, ze verblijven vooral in gekraakte panden.

100 tot 120 vluchtelingen

In de Vluchtgarage verbleven tussen de honderd en 120 mensen. Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun landen van herkomst, onder meer Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

De groep gaat niet op zoek naar een nieuwe kraaklocatie. Een woordvoerder van de vluchtelingen zei:

“Ze staan nu op straat en dat willen ze laten zien.”