Antonio Carluccio’s pasta

Antonio Carluccio. Toen hij een aantal jaar geleden eens in Nederland was, had ik de eer de beroemde kookboekenauteur, restaurateur en televisiester in mijn keuken te ontvangen. Wit haar, donkere pretoogjes en verbazend energiek voor zijn leeftijd. In twee uur tijd maakte hij drie gerechten voor me klaar, deed mij twee huwelijksaanzoeken en rookte driekwart pakje Marlboro.

Dat was natuurlijk hartstikke leuk. Maar het zijn noch die ontmoeting, noch zijn speelse avances die mij tot een fan van zijn werk maken. Ik kookte al graag uit ’s mans boeken, lang voordat ik hem ontmoette. Mijn eerste Carluccio was Passion for pasta, een pocketeditie waaruit ik in de loop der jaren menig pastaatje heb gekookt en dat bij mijn weten nooit in het Nederlands vertaald is. Vorig najaar verscheen een nieuw pastaboek van zijn hand, nu wel in vertaling, en daar wilde ik het vandaag over hebben.

Als iemand van pasta weet, is het Carluccio. In zijn voorwoord heeft hij het over meer dan zeventig jaar ervaring op dit vlak: „Ik ben geboren in 1937 en een paar maanden later heb ik – zoals elke Italiaanse baby – mijn eerste pasta gegeten.” Hij vertelt ook hoe pasta tegenwoordig, zelfs in Italië, de status van ‘piatto unico’ (volledige maaltijd) heeft, maar dat hij zelf toch nog wel graag een bordje ervan wegtikt tussen de antipasto en een hoofdgerecht van vlees en vis. En geef hem eens ongelijk.

Antonio Carluccio’s pasta zit uitstekend in elkaar. Eerst worden de basics uit de doeken gedaan. Met stap-voor-stap-fotografie voor een aantal pastasoorten (lange, korte, gevulde) die je zowel met de hand als met een machine kunt maken. Verder een heldere uitleg over het koken van pasta (1 liter water + 10 gram zout per 100 gram pasta), over welke saus met welke pasta te combineren (hoe dunner de saus, des te gedraaider de pasta en hoe dikker de saus des te ruwer de pasta) en een overzicht van de ingrediënten die elke pastakok in zijn voorraadkast zou moeten hebben staan.

Daarna volgt het receptendeel, en ook dat is dik in orde. Maar dat mag u komende week lekker zelf ontdekken. A tavola!

    • Janneke Vreugdenhil