De kleine geschiedenis-quiz

Joost Karhof

NPO 2

19.50 - 20.15 uur

BN’ers hebben het niet makkelijk in de jaarlijkse Grote Geschiedenis Quiz (GGQ, NTR/VPRO). Meestal won het ‘lezersteam’, dat zich via pittige voorrondes van NPO Geschiedenis, Historisch Nieuwsblad en NRC Handelsblad moest kwalificeren. Dit jaar krijgt de GGQ er een zusje bij: de Kleine Geschiedenis Quiz (NTR). In vier weken strijden teams van prominente Nederlanders voor een plekje in de GGQ op Hemelvaartsdag, 14 mei. De weekfinale op donderdag levert één winnaar op. Dat team mag naar de grote finale, de GGQ, die dit jaar voor de veertiende keer wordt gehouden. Het vijfde team blijft het lezersteam. „Door de voorrondes wordt de tegenstand voor het lezersteam groter”, zegt Joost Karhof, voor de zesde keer presentator van het programma. Vanavond trappen Team NOS en Team RTL af, niet toevallig concurrenten van elkaar. Karhof: „Dat levert animositeit en plagerijtjes op.” In de vierde week staat D66 tegenover CDA en VVD tegenover Groenlinks. Andere afleveringen nemen journalisten, schrijvers, cabaretiers en acteurs het tegen elkaar op. Volgens Karhof kunnen kandidaten zich nauwelijks voorbereiden. „De vragen gaan over 2000 jaar wereldgeschiedenis.”

    • Menno Sedee