Gelijkspel Willem II-Feyenoord, FC Groningen en FC Twente winnen

Feyenoord kan de sluimerende ambitie om nog tweede te worden in de eredivisie stilaan laten varen. De ploeg van trainer Fred Rutten ontsnapte vandaag bij de sterke middenmoter Willem II aan een pijnlijke nederlaag: 2-2. FC Groningen won de noordelijke derby tegen SC Cambuur. De ploeg van trainer Erwin van de Looi zegevierde in de eigen Euroborg met 3-2. Go Ahead Eagles verloor tegen FC Twente voor de zevende maal op rij een competitieduel: 3-1.

Traag op gang

Het duel tussen Feyenoord en Willem II in Tilburg kwam traag op gang. Beide ploegen kozen voor een voorzichtige opbouw en hadden daarbij moeite om de goed afgeschermde aanvallers in stelling te brengen. Halverwege de eerste helft kwam er wat meer leven in de wedstrijd, met dank aan Willem II dat het meeste in balbezit was en ook het betere van het spel had. Terell Ondaan miste mede door toedoen van Miquel Nelom en doelman Kenneth Vermeer (ex-Willem II) de eerste grote kans van de wedstrijd.

Het ietwat plichtmatige ogende Feyenoord kwam na een half uur verrassend op voorsprong. Elvis Manu schoot uit een rommelige situatie pardoes raak, 0-1. Zeven minuten later maakte de thuisploeg alweer gelijk. Uit een hoekschop werkte verdediger Freek Heerkens, de vervanger van de geblesseerde Dries Wuytens, de bal met zijn lichaam het doel in. Vermeer, niet zelden kwetsbaar bij hoge voorzetten, greep niet in, 1-1.

Spel bleef afwachtend en slordig

Na de pauze toonde Feyenoord nauwelijks verbetering. Het Rotterdamse spel bleef afwachtend, slordig en voorspelbaar. Met Ondaan als gangmaker maakte het frisse Willem II de meeste aanspraak op een voorsprong. Een kleine serie afstandsschoten en hoekschoppen leverde echter niets op.

Na een uur was Anass Achahbar dicht bij een treffer voor Feyenoord. Uit een vloeiende aanval schoot de kleine spits net over de lat. In de 68e minuut moest hij zijn plaats afstaan aan Jean-Paul Boëtius, die evenmin het verschil kon maken. Na een slippertje van Terence Kongolo, die daarna meteen werd gewisseld, schoot invaller Bruno Andrade hard raak, 2-1. Colin Kazim-Richards voorkwam met een knappe actie de tweede nederlaag dit seizoen tegen Willem II, na de 1-2 in september in De Kuip. Invaller Jens Toornstra was in de extra tijd met een knal van grote afstand nog heel dicht bij de sensationele 2-3.

Door het terechte puntenverlies liep de achterstand van Feyenoord op runner-up Ajax op tot acht punten. Over de derde plek hoeven de Rotterdammers, die nu zeven punten los staan van nummer vier Vitesse, zich vooralsnog geen zorgen te maken.

Willem II bleek tevreden met het resultaat van de wedstrijd en het seizoen tot nu toe:

Twitter avatar Official_WII Official Willem II Beide trainers zijn het met elkaars eens: “2-2 is een terechte uitslag.” #wilfey
Twitter avatar Official_WII Official Willem II Willem II staat op de 8e plaats na 30 speelronden! Wie had dat durven dromen? Complimenten aan Streppel en z’n mannen! Op naar de play-offs!
Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Rutten: ’2-2 is terechte uitslag. Pas na achterstand Feyenoord gezien dat ik wil zien.’ #wilFEY

Tiende plek

Groningen kwam tegen Cambuur binnen een minuut al op voorsprong door een afstandsschot van Tjaronn Chery. Vijf minuten later tekende Mikhail Rosheuvel al voor de 1-1. Na een half uur kwamen de gasten in de Euroborg zelfs op voorsprong door een eigen doelpunt van Eric Botteghin. Groningen kwam in de tweede helft langszij via Simon Tibbling. Invaller Nick van der Velden zorgde in de 82e minuut voor de overwinning door te profiteren van een te korte terugspeelbal van Mohamed El Makrini.

Trainer Henk de Jong legde de schuld na afloop van de verloren wedstrijd grotendeels bij zijn eigen ploeg:

Twitter avatar SCCambuurLwd SC Cambuur Henk de Jong: “Waren te slordig in balbezit vandaag. Tweede helft was Groningen frisser en beter.” #GROCAM
Twitter avatar SCCambuurLwd SC Cambuur Henk de Jong: “Overwinning is al met al terecht. El Makrini maakt een zeldzame fout, maar dat vergeven we hem met zijn allen.” #GROCAM

Door de zege komt Groningen op 39 punten na 30 wedstrijden, goed voor de tiende plek. Cambuur staat één plek hoger, met eveneens 39 punten.

Kleine meevaller

De kans dat Go Ahead Eagles in de nacompetitie zal moeten vechten tegen degradatie is na de 3-1-nederlaag tegen FC Twente vergroot. Voor FC Twente was de winst in Deventer een kleine pleister op de wonde bij de vijftigjarige club, die zowel financieel als sportief in zwaar weer zit. De jubileumreceptie is geschrapt, bijna twintig werknemers kregen ontslag aangezegd, PEC Zwolle verhinderde dat de bekerfinale werd bereikt en de KNVB strafte FC Twente opnieuw met een aftrek van drie punten.

Twitter avatar fctwente FC Twente De FC Twente spelers bedanken het meegereisde publiek voor de luide ondersteuning van vanmiddag #gaetwe http://t.co/0DtZXenOro

FC Twente startte zonder een aantal geblesseerde of niet geheel fitte basisspelers, zoals Hidde ter Avest, Robbert Schilder, Kyle Ebecilio, Luc Castaignos en doelman Sonny Stevens. Bij Go Ahead Eagles was er eindelijk weer een basisplaats voor Wesley Verhoek. Uitgerekend hij scoorde halverwege de eerste helft het openingsdoelpunt, na een te slappe terugspeelbal van Andreas Bjelland.

Lang plezier had de ploeg van interim-trainer Dennis Demmers niet van die marge. Amper vijf minuten later benutte Hakim Ziyech een strafschop nadat Sven Nieuwpoort hands had gemaakt. Nog eens tien minuten later zette Renato Tapia FC Twente in het soms spannende, maar kwalitatief matige duel op voorsprong.

Dezelfde Tapia besliste het duel al vroeg in de tweede helft met zijn tweede doelpunt (1-3). Go Ahead Eagles probeerde daarna weliswaar met alles of niets-voetbal de aansluitingstreffer te forceren, maar zoals al vrijwel het gehele seizoen waren de aanvallers machteloos. Het is geen toeval dat de Eagles op FC Dordrecht na het minst productief zijn in de eredivisie. Daar kan zelfs de helpende hand van oud-bondscoach Bert van Marwijk als adviseur niets aan veranderen.
(ANP)