Rutte noemt ontmoeting Obama en Castro “belangrijke stap”

De ontmoeting gisteren tussen de Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro is “een belangrijke stap richting normale verhoudingen” tussen de twee voormalige aartsvijanden en vormt een kans voor de regio. Dat heeft premier Mark Rutte vannacht gezegd, nadat hij zelf ook met Castro had gesproken.

Premier Mark Rutte ontmoette president Raúl Castro van Cuba tijdens de Summit of the Americas, de Amerika-top.
Premier Mark Rutte ontmoette president Raúl Castro van Cuba tijdens de Summit of the Americas, de Amerika-top. Foto ANP / Koen van Weel

De ontmoeting gisteren tussen de Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro is “een belangrijke stap richting normale verhoudingen” tussen de twee voormalige aartsvijanden en vormt een kans voor de regio. Dat heeft premier Mark Rutte vannacht gezegd, nadat hij zelf ook met Castro had gesproken.

De premier is net als Castro en Obama aanwezig op een top van Amerikaanse landen in Panama. Obama en Castro spraken met elkaar in een kleine conferentieruimte, nadat ze eerder op de dag elkaar al de hand hadden geschud. Het officiële gesprek tussen de twee leiders was de eerste formele ontmoeting tussen de leiders van de twee landen sinds de jaren vijftig.

Rutte sprak tegenover persbureau ANP van “een bijzonder moment en een historische gebeurtenis”. Hij hoopt dat de ontmoeting tussen de twee wereldleiders goed uitpakt voor de regio. Het langere gesprek dat de twee zaterdag voerden zou kunnen leiden tot meer openheid, economische groei en de democratische ontwikkeling van Cuba, aldus Rutte.

“De ontmoeting tussen president Obama en… - Minister-president | Facebook

IJzig

De Verenigde Staten en Cuba proberen sinds december vorig jaar de ijzige onderlinge verhoudingen te verbeteren. De toenadering is het resultaat van maandenlange onderhandelingen onder begeleiding van Canada en het Vaticaan.

De twee landen hebben al gevangenen uitgeruild en de eisen voor reizen versoepeld. De twee landen willen daarnaast in principe officiële diplomatieke verhoudingen aanknopen.

Voor ‘normale’ verhoudingen is nog wel een lange weg te gaan. Cuba eist dat de Amerikanen Guantanamo Bay sluiten en teruggeven voordat diplomatieke betrekkingen volledig hersteld kunnen worden. Verder heeft president Raúl Castro gezegd dat de VS alle handelssancties moeten opheffen, ook wat betreft bondgenoot Venezuela. Dat land noemden de VS begin maart nog een “extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid.

Het in de Koude Oorlog ontstane conflict tussen het communistische Cuba en de VS was altijd een gevoelig punt in de verhoudingen met Zuid-Amerikaanse landen en Mexico omdat die wel normale banden met Cuba onderhielden.

In Panama vindt deze drie dagen de Summit of the Americas plaats, een ontmoeting tussen de leiders van landen in Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben. Die vindt eens in de zoveel jaar plaats.

Antillen

Rutte is de enige Europese regeringsleider op de top. Dat komt onder meer vanwege de Antillen in de regio en zijn goede contacten met de president van Panama. De premier wordt vergezeld door de Arubaanse premier Mike Eman.

Rutte trekt veel tijd uit om de contacten aan te halen met presidenten van landen in Zuid- en Midden-Amerika. Hij sprak al met de leiders van Brazilië, Colombia, Mexico en Honduras over onder meer veiligheid, politiek en economische samenwerking.