Nu is het officieel: Hillary Clinton doet gooi naar presidentschap

Niet met een tweet of een filmpje heeft Hillary Rodham Clinton zojuist haar presidentskandidatuur bekendgemaakt, maar via haar adviseur John Podesta. Hij stuurde een mail aan donoren en Congresleden: “it’s official”.

Hillary Clinton vorige maand in Washington.
Hillary Clinton vorige maand in Washington. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Niet met een tweet en een filmpje heeft Hillary Rodham Clinton vanavond haar presidentskandidatuur bekendgemaakt, maar via haar adviseur John Podesta. Hij stuurde namens de Democratische kanshebber een mail aan donoren en Congresleden: “we need to make the middle class mean something again. We can do this.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is de mail van @johnpodesta. Ze doet mee, geef geld. Kleinste aankondiging voor een presidentschap ooit, lijkt me http://t.co/8by2YZcKYV
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Niks tweet, speech of filmpje, je moet maar durven. #HillarysBigAnnouncement

De officiële website is in de lucht en ook de langverwachte campagnevideo en eerste tweet volgden kort na de bekendmaking. Haar eerste halte in de campagne is Iowa.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton I’m running for president. Everyday Americans need a champion, and I want to be that champion. –H https://t.co/w8Hoe1pbtC

Aanhangers van Clinton waren al begonnen met aftellen voor haar kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen in 2016. Volgens een bron dicht bij Clinton zou haar stafchef twee verdiepingen kantoorruimte hebben gehuurd in New York - waarschijnlijk als campagnehoofdkwartier, zo meldde nieuwssite Politico vorige week.

Clinton deed in 2008 ook een gooi naar het presidentschap, maar werd toen in de voorverkiezingen afgetroefd door Obama. Uit haar campagne toen sprak een mate van onvermijdelijkheid. Dit keer moet het minder lijken dat ze recht heeft op het presidentschap, zoals zes jaar geleden, schreef onze correspondent Guus Valk dit weekend in NRC.

‘Hillary heeft een formidabele machine’

Zittend president Obama kan zich in 2016 niet opnieuw kandidaat stellen, omdat hij al twee termijnen aan de macht is. De weg naar het presidentschap ligt, anderhalf jaar voor de verkiezingen, dus eindelijk open voor Hillary, schreef Guus Valk.

“Tegenstand in de eigen partij, als die al komt, lijkt minimaal. Ze is nog altijd geliefd. Wie van de circa twintig kanshebbers volgend jaar ook de Republikeinse nominatie wint, iedereen ligt in iedere peiling ver achter: 3 tot 9 procentpunt. Clinton heeft geld. Ze kan volgens interne schattingen een tot twee miljard dollar aan donaties ophalen.

“Maar ze heeft vooral een formidabele machine. Stap voor stap heeft haar team gewerkt aan haar imago, haar boodschap en haar campagneplan. Over alles is nagedacht. De inhoud van haar boek Hard Choices van vorig jaar, dat spraakmakend moest zijn zonder een relletje te veroorzaken. Haar lezingen over vrouwenrechten. En haar menselijke kant, die beter gepresenteerd moet worden dan in 2008, toen ze na een chaotische campagne de nominatie verloor van Barack Obama.

#libertynothillary

Dat Hillary Clinton haar kandidaatschap vandaag zou aankondigen, was al bekend. Dus leken voor- en tegenstanders ook alvast begonnen met hun campagne tegen/voor de voormalige first lady.

Wat dit land nodig heeft is “#libertynothillary”. Met die leus voert Rand Paul, de Republikeinse senator de zich afgelopen week kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen, campagne tegen team-Hillary. Clinton vertegenwoordigt het ergste van de “Washingtonmachine”, aldus de libertaire Paul.

Partijgenoot John Kerry en opvolger van Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, prees vandaag alvast het werk van Clinton als minister. Ze heeft wat betreft het herstel van bondgenootschappen die in de jaren voor haar ministerschap waren beschadigd “voortreffelijk” werk gedaan, zei Kerry tegen de Amerikaanse tv-zender ABC.

Het is juist één van de gebeurtenissen tijdens haar ministerschap die Clinton vatbaar zou kunnen maken voor kritiek van de Republikeinen. Op 11 september 2012 werd het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi aangevallen. Vier Amerikanen komen om, onder wie de ambassadeur in Libië, Chris Stevens. Sindsdien proberen de Republikeinen in het Congres met onderzoeken en hoorzittingen te bewijzen dat Clinton en de regering-Obama de situatie in de stad onderschatten. Clinton bleef tijdens een lange hoorzitting in het Congres in 2013 overeind, maar er is nog altijd een Congres-commissie die Benghazi blijft onderzoeken.

Bekijk hieronder een tijdlijn van het leven en de carrière van Clinton:

Met medewerking van Maartje Somers.

Lees meer over team-Hillary in NRC Weekend: Eindelijk ligt de weg naar het Witte Huis voor Clinton open. En lees hier een profiel van Clinton: Hoe Hillary Clinton al jaren om het presidentschap heen danst.

Waar staat Hillary voor? The New York Times maakte een overzicht van haar standpunten.