Met Evy willen de Belgen de Nederlandse hardloopmarkt veroveren

Na de presentatie mag iedereen vijf minuutjes met Evy praten in de Bijenkorf. Dat is best lang wachten dus, als je nummer 39 of 40 bent. Foto Victor Wollaert

De helft van de Nederlandse hardlopers rent met een hardloopapp. De populairste app is Runkeeper, maar de gezelligste is Evy. Zoals Evy Gruyaert (35), de presentatrice die de hardloopcursus insprak, het zelf zegt: “Ik zit altijd in je buis van Eustachius.”

Ook zin om te rennen? Bekijk op NRC Q Run welke wedstrijden er vandaag zijn

Het begin: mp3’tjes

Het succes van Evy’s hardloopproduct begon in 2006 met een programma op de Belgische tv-zender Eén, met daarbij een podcast waarin Evy beginnende renners, met muzikale begeleiding, in een 10 weken tijd van 0 naar 5 kilometer hardlopen coacht. Ze spoort de luisteraar aan om telkens weer wat harder te lopen (of juist even te rusten). Complimenten ontbreken nooit: “Een dikke proficiat, je hebt natuurlijk nog 26 lessen te gaan, maar daarna ben je topfit.”

De podcast is volgens Gruyaert zelf 1,5 miljoen keer gedownload en ook nog eens de “vaakst illegaal gedownloade podcast” van België.

Nu: het merk Evy

Maar het is inmiddels al lang niet meer alleen fun. Wat begon als een geinige actie voor de Vlaamse tv, is inmiddels door het Belgische sportmarketingbedrijf Golazo Sports uitgebouwd tot een professioneel bedrijf. Golazo is eigenaar van de Evy-app die een half miljoen keer werd gedownload, Evy zelf is intussen bekender van het hardlopen dan als presentatrice.

Start to Run kreeg meerdere opvolgers: Start to Fitness, Start to Swim, Start to Golf, Start to Veggie, Start to Walk, Start to Bike. Allemaal met een van gezondheid blakende Evy op de cover, maar eigenlijk door andere auteurs geschreven.

Golazo

Golazo probeert sinds vorig jaar de Nederlandse hardloopmarkt te veroveren en heeft Like2Run, dat vandaag de Rotterdamse marathon organiseert, overgenomen. Ook in Eindhoven en bij de 4 Mijl van Groningen is Golazo tegenwoordig aan zet. Groot verschil met die andere grote hardlooporganisator, Le Champion: Golazo heeft een winstoogmerk.

Lees ook: Nederland loopt massaal hard. Hoe een Belg deze markt verovert

Golazo heeft ook de keten voor sportadvies Energy Lab in handen. En dat is een belangrijke speler in het Evy-imperium: het maakte de app en het benadrukt dat al haar trainingsschema’s wetenschappelijk bewezen effectief zijn.

De mp3’s zijn inmiddels vervangen door een app, waar je kunt betalen voor deze schema’s, en waar je zelf muziek kunt kiezen. En Evy zelf reist stad en land af als Golazo’s hardloopgezicht. Zo ook in Rotterdam, waar vandaag de marathon is, maar waar gisteren al de AD Mini Marathon werd gerend, een rondje waarvan het eerste deel van de naam de lading het meest dekt: het circuit is 4,2 kilometer. 40 Evy-fans wonnen een Meet & Greet.

    • Anna Vossers
    • Victor Wollaert