Verstappen ziet WK-punten in rook opgaan, Hamilton wint in China

Voor de tweede keer in de drie grands prix reed Max Verstappen in de punten, tot zijn door Renault aangedreven Torro Rosso drie ronden voor het einde stuk ging. De 17-jarige Torro Rosso-coureur had op dat moment de achtste plaats in handen.

Max Verstappen loopt gedesillusioneerd weg van zijn rokende Torro Rosso-Renault. Hij zou vier punten hebben toegevoegd aan zijn totaal van zes WK-punten.
Max Verstappen loopt gedesillusioneerd weg van zijn rokende Torro Rosso-Renault. Hij zou vier punten hebben toegevoegd aan zijn totaal van zes WK-punten. AFP / Johannes Eisele

Voor de tweede keer in drie grands prix reed Max Verstappen in de punten, tot zijn door Renault aangedreven Torro Rosso drie ronden voor het einde stuk ging. De 17-jarige Torro Rosso-coureur had op dat moment de achtste plaats in handen.

Lewis Hamilton was oppermachtig vandaag in China. Hij startte vanaf pole position en hield de hele race de regie. Achter hem werd teamgenoot Nico Rosberg tweede, voor de Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Het Italiaanse team was weliswaar niet zo’n grote bedreiging voor de Mercedesen als twee weken geleden in Maleisië, maar duidelijk werd opnieuw dat het regerende wereldkampioenschapsteam niet zo superieur is als vorig seizoen.

Max Verstappen weer smaakmaker

Verstappen was opnieuw een smaakmaker en pakte direct bij de start twee plaatsen winst. Gestart vanaf de dertiende plaats reed hij binnen een ronde naar de elfde stek: hij degradeerde Red Bull-coureur Daniil Kvyat terwijl diens teammaat Daniel Ricciardo een beroerde start kende. Daarna volgende fraaie inhaalacties in zijn opmars naar plek 8.

“Tot aan het motorprobleem was het een geweldige race. Als je in de punten rijdt en zo dicht tegen het einde van de race uitvalt, is dat flink balen. Natuurlijk was onze topsnelheid niet super, dus ik moest mijn kansen pakken bij het uitremmen van de concurrentie. Inhalen is een gevoel, dat kan ik niet uitleggen. De inhaalactie op Ericsson vond ik zelf erg mooi. Ik remde erg laat en haalde de bocht nog maar net. Maar ook de andere manoeuvres waren heerlijk. Ik heb vandaag van mijn hele race genoten.” - reactie Max Verstappen op zijn site.

De Renault achterin de bolide van Verstappen liet hem kort voor het einde in de steek. Eerder had de Renault van Kvyat al de geest gegeven. De Franse fabrikant kreeg in de eerste twee races van dit jaar al hevige kritiek van zijn belangrijkste klant Red Bull Racing. Tijdens de openingsrace in Australië was Verstappen ook al slachtoffer van haperende mechaniek.

Twitter avatar jan_lammers Jan Lammers Weird experience, my ‘brain’ tells me Max didn’t finish the GP of China but the feeling is that he won it🏆

Met Red Bull vormde Renault tussen 2010 en 2013 een niet te kloppen formatie, maar de krachtbron komt nu qua vermogen flink tekort op de door Mercedes- en Ferrari-motoren aangedreven teams. Verstappen was op het moment van uitvallen de beste geklasseerde Renault-coureur. Komende zondag heeft hij alweer een nieuwe kans bij de GP in Bahrein.

De race in Vines en bullet-points

  • Ronde 1: Verstappen wint direct na de start twee plaatsen door Kvyat te pakken, Ricciardo is hij direct na de start al voorbij.
  • Ronde 9: Max pakt met een ijzersterke inhaalactie plek 9 van Magnus Ericsson (Sauber).
  • Ronde 15: Eerste pitstop voor Verstappen verloopt goed maar hij verliest een plek, een ronde later gaat de Renault van Daniil Kvyat stuk.
  • Ronde 20: Nu is de teammaat van Ericsson aan de beurt: Felipe Nasr wordt door Max aan de kant gezet voor plek 9. “We got a megastar on our hands here”, zegt oud-coureur en Sky-commentator Martin Brundle.
  • Ronde 24: Max’ teammaat Carlos Sainz heeft versnellingsbakproblemen, maar kan verder.
  • Ronde 33: Tweede en laatste pitstop voor Verstappen, die door zijn stop opnieuw zakt naar plek 10.
  • Ronde 41: Max pakt Sergio Perez (Force India) in. “That Verstappen-boy will be in a world championship car before he’s 20. He’s got all the hallmarks of a Senna and Schumacher”, jubelt Brundle.
  • Ronde 54: Verstappens Torro Rosso-Renault stopt ermee op start-finish. De race wordt daardoor beëindigd achter de safety car.

De stand in het WK

1. Lewis Hamilton 68
2. Sebastian Vettel 55
3. Nico Rosberg 51

11. Max Verstappen 6