Ivo van Hove wint Britse Laurence Olivier-award

Ivo van Hove
Ivo van Hove Foto ANP / Freek van Asperen

De Vlaamse theaterregisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam Ivo van Hove heeft vanavond de Britse Laurence Olivier-award gekregen voor beste regie. Hij werd bekroond voor zijn Londense hitproductie A View from the Bridge, een bewerking van het werk van Arthur Miller uit 1955.

Twitter avatar OlivierAwards Olivier Awards Ivo Van Hove wins the Best Director Award for A View From The Bridge! #oliviers

Theaterrecensent Herien Wensink omschreef het stuk van productiehuis The Young Vic vorige maand in NRC nog als “krachtig, kernachtig en sculpturaal”. Britse critici waren lovend over de voorstelling en het stuk was in maart eenmalig in vier Nederlandse bioscopen te zien.

Het stuk viel meerdere keren in de prijzen. The Young Vic kreeg de award voor Best Revival. Filmacteur Mark Strong werd bekroond als Best Actor voor zijn vertolking van de hoofdrol, Eddie Carbone. Van Hove was in totaal genomineerd voor zeven Olivier Awards. Eerder krijg hij voor het stuk de Critic’s Circle Theatre Award. De zegetocht is des te opmerkelijker, schreef Herien Wensink, omdat de Britse theaterwereld af en toe xenofobe en conservatieve trekjes vertoont.

Respect voor auteur en tekst staan voorop, en Van Hove’s aanpak, hier al vijftien jaar gevestigd, geldt overzee als anarchistisch en zelfs ‘punk’. Maar blijkbaar toont hij genoeg eerbied voor de bron om pers en publiek niet van zich te vervreemden, zoals al te voortvarende theatervernieuwers daar vaak gebeurt.

De prijs voor beste actrice ging naar Penelope Wilton voor haar rol in Taken At Midnight. Ook filmacteur Kevin Spacey, artistiek directeur van het prestigieuze Old Vic Theatre, werd onderscheiden. Hij kreeg de ‘Special Award’ van Judi Dench.

Twitter avatar OlivierAwards Olivier Awards Judi Dench: Kevin Spacey - the only man who turned up at my door, in the middle of a storm, with a ping-pong table on his head. #oliviers
Twitter avatar OlivierAwards Olivier Awards Kevin Spacey: [on the Old Vic] I love that theatre more than I can begin to express to you. #oliviers
Twitter avatar OlivierAwards Olivier Awards Kevin: Because I’m a little crazy, I’m going to do a song, that to me, has everything to do with the Old Vic #oliviers