Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Ethiopiër Kuma wint marathon Rotterdam

Deelnemers aan de Marathon van Rotterdam lopen over de Erasmusbrug.
Deelnemers aan de Marathon van Rotterdam lopen over de Erasmusbrug. Foto ANP / Marco de Swart

Abera Kuma heeft vandaag de 35ste editie van de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 24-jarige Ethiopiër liep de 42,195 kilometer door de Maasstad in 2 uur, 6 minuten en 47 seconden. Die tijd lag ver boven het parcoursrecord uit 2009 van 2.04.27.

Kuma gold vooraf als een van de favorieten voor de zege. Hij eindigde vorig jaar als derde in Berlijn, waar de Keniaan Dennis Kimetto het wereldrecord op 2.02.57 zette. De frêle atleet versnelde na 40 kilometer en loste toen zijn laatste twee concurrenten, de Kenianen Mark Kiptoo en Bernard Koech. De al 38-jarige Kiptoo eindigde als tweede in 2.07.21, Koech holde als derde over de finish aan de Coolsingel in 2.08.

Nieuwe toptijd

Het tempo in de marathon lag lange tijd op het schema voor een nieuwe toptijd in Rotterdam. De organisatie hoopte daar ook op, want het had zeven ‘vertragende’ bochten uit het traject gehaald. Bovendien was de start een half uur vervroegd voor een zo gunstig mogelijke temperatuur.

De drie ingehuurde tempomakers vooraan liepen in de beginfase zo hard, dat een tijd van laag in de 2.04 mogelijk leek. Het kwam mede door de gunstige wind, liet racemanager Eric Brommert weten: “We moesten de gangmakers toen even tot de orde roepen en lieten ze iets rustiger lopen.”

Tactische race

Toen na 25 kilometer de ‘hazen’ afhaakten, zakte het tempo tegen de verwachting verder in en verdween al snel het zicht op een parcoursrecord. De kopgroep van dertien man begon ook geleidelijk aan uit te dunnen. Onder anderen James Kwambai, medehouder van de beste tijd in Rotterdam, moest lossen.

Na 35 kilometer was duidelijk dat de drie overgebleven atleten vooraan voor de overwinning liepen. Het trio liet alle tijdschema’s varen en maakte er een tactische race van. Brommert:

“Het leek wel op een wielerwedstrijd. In het Kralingse Bos hadden we bedacht dat het wat sneller moest gaan, maar de jongens begonnen naar elkaar te kijken. Kennelijk was toen ook de lucht al uit de benen.”

Kuma bleek verreweg de sterkste. Hij is geen onbekende op de Nederlandse wegen. De Ethiopiër won al eens de Zevenheuvelenloop en de Halve marathon van Egmond. (ANP)

marathon

Bij de Rotterdam Marathon staan vooral de Keniaanse lopers in de schijnwerpers. Maar lopen zij vrij van doping? De twijfel is groot. Lees uit NRC Weekend: Hoe schoon is de loper uit Kenia?