Cultuur

En? Ben jij al Happeningverslaafd?

Als je opeens iemand een vuilnisbak in ziet duiken, om vervolgens een telefoon tevoorschijn te vissen en een selfie te maken, zou het maar zo kunnen dat je met een Happeningverslaafde van doen hebt.

Happening is een populaire Nederlandse app die al ruim 275.000 keer gedownload werd. Zo’n 150.000 mensen gebruiken hem elke dag, zegt Frank van Viegen (34). Hij bedacht Happening samen met Jelmer Feenstra (34) en Emiel Mols (27).

Hun ambitie was niet mis: een alternatief bieden voor WhatsApp. Te chaotisch bij grote groepen, vonden ze. Van Viegen:

“Soms krijg je in een groepsapp wel honderd berichtjes per dag. Probeer dan tussen al die drukte door maar eens een afspraak met elkaar te maken.”

Van ons krijg je er drie per dag: Volg NRC Q ook via WhatsApp

Daar moet Happening verandering in brengen. Het werkt zo: eerst nodig je vrienden (of collega’s, of buren, of familie) uit. Eenmaal in het groepje kun je samen verschillende dingen doen. Er is dus een chatfunctie, maar ook een datumprikker, een eetschema voor huisgenoten en er is een functie waarmee je berekent wie er nog geld van wie krijgt, en hoeveel.

Nuttig, dus.

Minder nuttig

Er is ook minder nuttigs te doen op Happening. Photo Hunt bijvoorbeeld. Een fotowedstrijdje met elke dag een nieuwe opdracht. Zoals: knuffel een boom, of een paard, of neem een selfie met een (echte) baby. Wie dat het snelst doet wint. En zo kan het dus voorkomen dat je – bijna zonder erbij na te denken – haastig een vuilnisbak instapt om in godsnaam maar als eerste die foto te kunnen uploaden. Raak je snel overprikkeld? Dan is dit spel best heftig, al kun je de pushberichten bij de losse programmaatjes wel uitzetten.

happening2

Ook in de categorie ‘meer lollig dan nuttig’ (al is het misschien goed voor ’t zelfinzicht): de Ranking Game. Vergelijkbaar met het tv-programma Ranking the Stars. Jouw vrienden kunnen daarin (anoniem!) hun top-3 samenstellen bij verschillende stellingen. Denk: wie is het grappigste als-ie dronken is? Of: wie is het slimst?

Dat slaat aan. Vooral door deze twee spelletjes is Happening nu razend populair onder vooral scholieren en studenten, zegt Van Viegen – maar de makers hopen natuurlijk dat ‘serieuze’ functies als chatten en datumprikken vanzelf volgen. Zelf is hij inmiddels wel afgekickt van spelletjes als Photo Hunt. Hij heeft zijn meerdere moeten erkennen in fanatiekere fotohunters – en naar eigen zeggen is hij nooit in een vuilnisbak gestapt.