Docenten UvA plannen voor morgen een ludieke demonstratie

Een groep docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) demonstreert morgen voor meer democratie op de UvA. Deelnemers kregen de oproep allemaal in nette kleding te komen. Hoogleraren komen waarschijnlijk in toga, schrijft persbureau ANP.

Schoonmakers ruimen de spullen op na de ontruiming.
Schoonmakers ruimen de spullen op na de ontruiming. Foto ANP / Bart Maat

Een groep docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) demonstreert morgen opnieuw voor meer democratie op de UvA. Deelnemers kregen de oproep allemaal in nette kleding te komen. Sommige hoogleraren hebben aangekondigd dat ze in “ceremoniële toga” komen. De betoging vindt niet plaats bij het Maagdenhuis, maar bij het zogeheten REC-gebouw (Roeterseilandcampus).

“We doen dat om te laten zien dat de mensen die verandering willen op de universiteit echt niet allemaal ‘vieze krakers’ zijn, zoals op sociale media wel is gesuggereerd”, zegt Dan Hassler van de docenten-actiegroep Rethink UvA tegenover persdienst ANP. De organisatie wil een andere kant van het academische protest laten zien dan wat er de afgelopen dagen in het nieuws is geweest. Uit de aankondiging:

“Het CvB blijft partijen in dit proces marginaliseren en zelfs criminaliseren, en de internationale academische gemeenschap is dan ook geschokt door de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag.”

Twitter avatar DanHF Dan Hassler-Forest I will dress up nicely for Monday’s rally by wearing a tie for the first time in my academic career (courtesy of @kryptocommunist).
Twitter avatar rethinkUvA Rethink UvA We’ve had our fill of anger and emotion yesterday. Let’s show the world the face of a civilized and determined academic community.

Update 23.17: In nrc.next staat morgen een opiniestuk van UvA-docenten dat door honderd collega’s van de universiteit is ondertekend. De schrijvers van het stuk keren zich tegen het College van Bestuur.

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen Ruim honderd UvA-docenten keren zich tegen het College van Bestuur, in een opiniestuk van oa @ewaldeng. Morgenochtend in @nrcnext
Twitter avatar ewaldeng Ewald Engelen Morgen veel #uva in @nrc en @nrcnext #maagdenhuis - check it out

Festival te onveilig

Bij de ontruiming van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, besloten de driehoek van gemeente, politie en het OM gisteren tot inzet van de Mobiele Eenheid. Tien mensen werden aangehouden, van wie er vandaag nog zes vastzaten.

Op het moment dat de politie arriveerde was in en voor het gebouw het ‘Festival der Wetenschappen’ bezig, een evenement dat eerder door de rechter werd verboden vanwege veiligheidsrisico’s. Het festival was samen met het nadrukkelijke verzoek van de UvA om het Maagdenhuis spoedig te ontruimen de belangrijkste reden voor de driehoek om in te grijpen.

Tonnen aan kosten

De bezetters van het Maagdenhuis kregen vrijdag te horen dat ze het al zes weken bezette pand moesten verlaten. Eerder op de dag had de rechter de UvA, de eigenaar van het gebouw, toestemming gegeven het gebouw te ontruimen. Een deurwaarder stelde daarop een deadline van middernacht, maar die lieten de protesterende studenten en docenten aan zich voorbijgaan.

De bezetters hebben volgens de universiteit voor 500.000 euro aan kosten gezorgd, onder meer voor beveiliging, schoonmaak- en herstelkosten en de verplaatsing van medewerkers voor de bezetting van het Bungehuis en Maagdenhuis samen. De bezetters ontkennen dit. Wat betreft het Maagdenhuis zijn drie weken geleden een aantal bestuurskamers opengetrapt. Dat, samen met de geforceerde voordeur, zou de enige schadepost zijn. Volgens de advocaat van de studenten bedroegen de kosten voor de reparatie van de voordeur 245 euro. Het is onduidelijk of de UvA van plan is de door hun geclaimde totale kosten te verhalen.

De betoging van ReThink UvA begint morgen om 15.00 uur. Docent Hassler verwacht volgens ANP veel belangstelling van zowel docenten als studenten.