Degenkolb wint wielerklassieker Parijs-Roubaix - Boom net naast podium

John Degenkolb komt als eerste over de finish bij de wielerklassieker Parijs - Roubaix.
John Degenkolb komt als eerste over de finish bij de wielerklassieker Parijs - Roubaix. Foto AFP / Lionel Bonaventure

John Degenkolb heeft Parijs-Roubaix, de laatste kasseienklassieker van dit voorjaar, op zijn naam gezet. De Duitser, die eerder Milaan-Sanremo won, kwam als eerste over de streep in het Velodrome, na een zenuwslopende sprint met een groep van zeven. Degenkolb won met overmacht. De beste Nederlander vandaag was Lars Boom, hij eindigde op de vierde plek.

De Tsjech Zdeněk Stybar werd tweede en de Belg Greg Van Avermaet derde. Sir Bradley Wiggins, die vandaag zijn laatste wedstrijd op de weg reed, werd 18de: 31 seconden na Degenkolb.

Lang leek een grote groep met favorieten op weg naar de wielerbaan van Roubaix. Van de vooraf genoemde namen ontbrak daarin feitelijk alleen de Brit Geraint Thomas die twee keer was gevallen. Nadat een vroege vluchtgroep was ingelopen probeerde de een na de andere renner de aanval te zoeken. De Belg Jurgen Roelandts reed enige tijd alleen voorop.

Boom en Niki Terpstra, de winnaar van vorig jaar, probeerden tevergeefs weg te rijden uit de groep. Dat lukte Van Avermaet en zijn landgenoot Yves Lampaert, ploeggenoot van Terpstra, wel. Zij kregen verrassend Degenkolb en diens Belgische ploeggenoot Bert de Backer achter zich aan. Degenkolb reed alleen het gat dicht en zag in de slotfase eerst Stybar en later een groepje met Boom aansluiten.

Op het Velodrome van Roubaix maakte Degenkolb het - zoals verwacht - af, waarmee hij de van oorsprong Nederlandse ploeg Giant-Alpecin de tweede klassiekerzege van dit jaar bezorgde.

‘Het is een droom’

Degenkolb kon na afloop nog niet bevatten dat hij de ‘Hel van het Noorden’ had gewonnen.

“Het is ongelofelijk. Dit is de koers waar ik altijd van gedroomd heb. Ik heb er erg hard voor gewerkt.”

Boom: net naast het podium

Boom baalde na afloop. “Net naast het podium”, verzuchtte de renner van Astana tegenover de NOS. Boom maakte een sterke indruk en reed in de slotfase met een groepje naar de drie koplopers, onder wie latere winnaar John Degenkolb, toe. “Maar het goede gevoel heb ik zeker niet de hele dag gehad”, keek hij terug.

“Met name op de eerste kasseistroken had ik moeite om naar voren te komen. Ik heb nogal wat kracht moeten verspillen. Ook in de slotfase hebben we heel lang moeten achtervolgen om uiteindelijk net voor de wielerbaan aan te sluiten. Dan kom je in het wiel van Degenkolb die net een paar kilometer iets rustiger aan heeft kunnen doen. Tegen hem sprinten is sowieso lastig.”

(NRC/ANP)

Foto AFP / Lionel Bonaventure

Foto AFP / Lionel Bonaventure

Lees ook in NRC Handelsblad: Minder geld en renners, nul zeges voor Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo (€).