Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nog 14 Duitsers vast na massale vechtpartij Renesse

Politielogo op het operationeel uniform van een agent.
Politielogo op het operationeel uniform van een agent. Foto ANP / Koen van Weel

Na een massale vechtpartij in het centrum van de Zeeuwse badplaats Renesse zijn vannacht ongeveer 75 Duitsers afgevoerd. Veertien mensen zitten nog vast, de rest is teruggestuurd naar hun woonplaats Gelsenkirchen. Dat meldt de politie.

Twitter avatar Politie_Zeeland Politie_Zeeland #Renesse: in uitgaanscentrum groep v circa 75 Duitsers aangehouden na massale vechtpartij. 1/2
Twitter avatar Politie_Zeeland Politie_Zeeland 2/2 Groep keerde zich tegen de #politie, tenminste 1 agent gewond. Arrestanten worden afgevoerd naar #mijkenbroek.

De groep, in Renesse vanwege een vrijgezellenfeest, werd in eerste instantie met de eigen touringbus afgevoerd naar de gevangenis in Breda. Uiteindelijk zijn er dertien mensen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, nadat ze waren herkend door de betrokken agenten. Eén iemand zit nog vast omdat hij zich niet kon legitimeren.

Bierpul

Volgens de politie was de aanleiding een poging tot aanhouding door agenten.

“Toen er een vechtpartij ontstond met een andere groep stappers en agenten wilden ingrijpen, keerde de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen. Portiers moesten bijspringen om de dienders te helpen.”

Twee agenten raakten gewond. Een agent werd met een bierpul op zijn hoofd geslagen. Een andere agent liep een zware hersenschudding op. Zes agenten hebben aangifte gedaan.

Omstanders zouden de gevechten hebben gefilmd met smartphones. Zij worden opgeroepen zich te melden.

Twitter avatar Politie_Zeeland Politie_Zeeland #renesse: tijdens incident hebben omstanders gefilmd met hun smartphone. Politie doet beroep op mensen om deze beelden zsm aan te leveren