De Bunker stond gewoon te koop

De Bunker, de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, heeft vorig jaar te koop gestaan. Het gerechtsgebouw was voor iedereen te koop, mits voorzien van een Verklaring Omtrent het Gedrag. In het pand vinden zo’n drie dagen per week zittingen met een verhoogd veiligheidsrisico plaats. Holleeder, de Hofstadgroep en Mohammed B. stonden er terecht. Drie Amsterdamse vastgoedhandelaren blijken het gebouw mei vorig jaar te hebben gekocht van wooncorporatie De Key voor 954.000 euro. Huurder blijft de Rijksgebouwendienst die het pand minimaal tot 2017 als rechtszaal zal gebruiken. Op de makelaarssite werd ‘de bunker’ aangeprezen als een bedrijfspand omgebouwd tot gerechtsgebouw ‘met alle daarbij behorende veiligheidsmaatregelen’, inclusief parkeerkelder voor tien auto’s, een bewakingskamer, spreekkamers, tribune en een complex met elf cellen. Foto’s van de rechtszaal, de kelder en een keukentje moesten potentiële kopers verleiden. Dakbedekking: bitumen met kiezels, binnengevel: beton. „Voor ons is het een beleggingsobject”, zegt Rutger ter Borgh, een van de nieuwe eigenaren. „De overheid is een prettige huurder die altijd netjes betaalt.” Een verbouwing is hij niet van plan en omdat het verhuurd is „zal feestjes geven helaas niet gaan”. Dat een beveiligde rechtbank eigendom is van particulieren is volgens een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst geen punt. Huren past in het beleid van de overheid om met gebouwen flexibeler te kunnen omspringen, bijvoorbeeld als door bezuinigingen een pand leeg komt te staan.

    • Freek Schravesande