Boeken

Woutertje Pieterse Prijs voor kinderboek Doodgewoon

Screenshot YouTube / De Nieuwe Boekhandel
Screenshot YouTube / De Nieuwe Boekhandel

Schrijfster Bette Westera en illustrator Sylvia Weve zijn de winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek van 2014. Zij ontvingen de prijs, ter waarde van 15.000 euro, zojuist voor hun gezamenlijke boek Doodgewoon, een dichtbundel met bijna vijftig versjes rond het thema dood.

Juryvoorzitter Hanneke Groenteman reikte de prijs in Amsterdam uit tijdens de Middag van het Kinderboek, waar veel schrijvers en illustratoren aanwezig waren. Andere genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs, die voor de achtentwintigste keer werd uitgereikt, waren onder meer Sjoerd Kuyper (De duik) en Anna Woltz (Honderd uur nacht). Doodgewoon is volgens de jury een “groots” boek:

“De taal is vormvast, de illustraties divers en zeer passend, kleurrijk en rijk aan beeldkracht, het samengaan van tekst en beeld is meesterlijk.”

Samenwerking met Sylvia Weve

Het is de eerste hoofdprijs voor kinderdichter Bette Westera (1958), die eerder wel tweemaal een Zilveren Griffel won, voor de dichtbundel Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen (2010) en het prentenboek Held op sokken (2013).

De samenwerking met illustrator Sylvia Weve (1954) is niet nieuw: vóór Doodgewoon maakten zij in 2012 samen al de zeer lovend ontvangen dichtbundel Aan de kant, ik ben je oma niet, waarin ouderdom centraal stond. Voor de illustraties die Weve voor dat boek maakte ontving zij in 2013 het Gouden Penseel, voor de beste kinderboekillustraties. Voor de tekst kreeg Westera een Vlag & Wimpel, een eervolle vermelding van de Griffeljury.

Doodgewoon werd door gunstige kritieken en superlatieven van de jury al als favoriet voor de prijs gezien. Ook de voorbeschouwing op de uitreiking die gisteren in NRC Handelsblad stond (€) zinspeelde al op winst voor Westera en Weve, omdat de Woutertje Pieterse Prijs vaak een geslaagd samenspel van beeld en tekst bekroont:

Soms pijnlijk, soms om te lachen: zo maakt Westera een serieus onderwerp toegankelijk en bespreekbaar. Daardoor én door de artistieke krachttoer van Sylvia Weve zou de jury voor Doodgewoon kunnen kiezen, al schort er iets aan het literaire aspect. Net te vaak komen Westera’s versjes niet verder dan een enkel idee, waardoor ze te bedacht klinken en platslaan.

Een korte impressie van de inhoud van het boek.

Bette Westera geldt momenteel als een van de beste versjesdichters van Nederland, een nieuwe stem in de traditie die Annie M.G. Schmidt ooit inzette. Ze dicht vormvast en ritmisch, en altijd met een lichte toets. Ze debuteerde ooit als schrijfster van een kinderbijbel, maar is inmiddels bekend van haar dichtbundels en prentenboekteksten – de laatste jaren maakte ze een aantal zeer geslaagde boeken samen met illustrator Thé Tjong-Khing, zoals Held op sokken (2013) en Kietel nooit een krokodil (2014).

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs, vernoemd naar het personage uit de Ideeën van Multatuli, is een van de twee grootste prijzen voor het literaire kinderboek in Nederland: de Gouden Griffel heeft een grotere naamsbekendheid, maar de Woutertje Pieterse Prijs heeft het hoogste prijzengeld. Voor het voortbestaan van de prijs werd vorig jaar nog even gevreesd omdat geldschieter Lira ermee ophield, maar inmiddels is winkelketen Bruna de hoofdsponsor.

Dit jaar introduceerde de prijs ook nominaties, waar er eerder alleen een winnaar werd aangewezen. De overige genomineerden waren De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Alle genomineerden op een rij.