‘We trekken geen fles wijn open, we doen de haard aan’

Stephan Roelofs (46) was verslaafd aan cocaïne en alcohol. Kelly Roelofs (34) ging ook steeds vaker gebruiken. Nu werken ze allebei in de verslavingszorg.

Kelly Roelofs: „’s Avonds hebben we een telefoonvrije zone.”
Kelly Roelofs: „’s Avonds hebben we een telefoonvrije zone.” Foto David Galjaard

We zijn nu 7,5 jaar clean

Stephan: „Bij mij ging het om alcohol en cocaïne, en eigenlijk alles wat je kan roken of snuiven. Ik ben begonnen toen ik een jaar of 14 was en de verslaving heeft tot mijn 37ste geduurd.”

Kelly: „Hij stond ermee op en ging ermee slapen. Toen ik hem leerde kennen was ik nog anti-drugs. Na twee jaar wilde ik toch ook eens drugs proberen, dus deed ik steeds vaker mee. Maar ik was geen dagelijkse gebruiker. Meer in het weekend of tijdens feestjes. Ik had wel in de gaten dat het met Stephan niet goed ging, hij werd echt heel ziek. Onze relatie stond onder druk doordat we veel ruzie maakten. Ik heb voor hem een afspraak gemaakt met een afkickkliniek.”

Stephan: „Ik heb drie maanden in Zuid-Afrika gezeten om af te kicken, met behulp van het Narcotics Anonymous-programma.”

Kelly: „Toen hij weg was merkte ik pas dat ik ook de controle over de drugs kwijt was. Ik nam me telkens voor geen drugs te gebruiken, maar deed het toch. Toen ben ik zelf ook hulp gaan zoeken en ben ik naar meetings voor verslaafden gegaan.”

Stephan: „We zijn nu allebei 7,5 jaar clean.”

Ik bleef verslaafd

Stephan: „Het was liefde op het eerste gezicht.”

Kelly: „We hebben elkaar leren kennen op een feestje in Amsterdam. Inmiddels zijn we dertien jaar samen en vijf jaar getrouwd.”

Stephan: „We zijn allebei in de verslavingszorg gaan werken. Ik help bedrijven aan een alcohol- en drugsvrije werkvloer met mijn bedrijf Be-Responsible. Door gebrek aan kennis ben ik te lang verslaafd gebleven: ik had een ziekte ontwikkeld, en wist niet hoe ik eruit kon komen. Nu wil ik die kennis aan anderen doorgeven.”

Kelly: „Ik geef voorlichting op scholen. Als we niet op pad zijn werken we thuis, tegenover elkaar.”

Stephan: „Ik vind het soms wat moeilijker om thuis te werken dan Kelly. Ik neig er toch naar even te gaan sporten, of naar de winkel te gaan. Ik ben wat sneller afgeleid.”

De kinderen koken ook

Kelly: „We hebben een takenlijst. Elke dag kookt iemand anders, ook de kinderen hebben een eigen kookdag. En woensdagochtend en zaterdagochtend maken we samen schoon.”

Stephan: „Dat doen we al iets van drie jaar op deze manier. We willen meegeven dat je met z’n allen sterker bent dan alleen. Het draait om teamwork. En door zo’n schema is het voor iedereen prettig, omdat ze weten wat ze moeten verwachten.”

Kelly: „We hebben eens in de zoveel tijd een gezinsavond, waarbij iedereen vertelt wat er wel of niet goed gaat in het gezin. De kinderen kwamen met het idee om ook te koken.”

Stephan: „We hebben een agendabord waar precies op staat waar iedereen is. Tandarts, sportafspraken, werk, alles staat erop.”

Kelly: „Ik heb ADHD en ben vrij chaotisch. Ik vergeet alles als ik het niet opschrijf. We moeten bijvoorbeeld vaak terug naar huis omdat ik mijn tas ben vergeten. Stephan is veel preciezer. Als ik vijf minuten te laat kom aansjokken bij ontbijt, wekt dat ook lichte irritatie op.”

Stephan: „Ik hou van op tijd zijn.”

Kelly: „En ik vind te vroeg zijn vaak een beetje zonde van mijn tijd.”

Ze betalen hun iPhone zelf

Stephan: „De jongens hebben per dag anderhalf uur gametijd.”

Kelly: „’s Avonds hebben we een telefoonvrije zone. Dan zitten we even met z’n allen bij elkaar, zonder laptops. Rond tien uur liggen alle jongens op bed en dan gaan wij in de sauna nog drie kwartier even kletsen en de dag doornemen. We investeren veel in dingen doen met onze pubers. Even naar het bos, of bootcampen met elkaar.”

Stephan: „We proberen het zo in te plannen dat een van ons thuis is als de jongste uit school komt.”

Kelly: „En we doen ook veel één op één. Een paar keer per jaar ga ik met de jongste een weekendje naar een hotel. Dan betaalt hij de helft en ik de helft. Ik wil dat ook met de andere jongens hoor, alleen hebben zij er geen geld voor over.”

Stephan: „Ze krijgen allemaal zakgeld, en de oudsten hebben ook allebei meerdere baantjes. Dus hun iPhone betalen ze zelf.”

Iedereen weet dat we niet drinken

Kelly: „Hebben we wat geld over, dan gaan we lekker uit eten. We doen één keer in de week boodschappen voor de hele week, dat scheelt wel in kosten, anders blijf je maar lekkere dingen kopen.”

Stephan: „Dat past ook wel bij een verslaafde: we kunnen impulsief zijn.”

Kelly: „Ons geld gaat op aan leuke dingen. Even een kopje thee met de jongens op de hei. Misschien gaat het meeste geld wel op aan sushi.”

Stephan: „We drinken geen alcohol en we roken niet.”

Kelly: „Iedereen weet dat van ons en houdt er rekening mee.”

Stephan: „We hebben standaard geen drank in huis, alleen als we een feestje geven soms.”

Kelly: „In plaats van een fles wijn opentrekken, doen wij gezellig de open haard aan. En dan zitten we gewoon te zijn. In het moment.”