Wat is er voor ‘dirt’ te vinden over Hillary?

Hillary Clinton kondigt morgen hoogstwaarschijnlijk aan dat zij president wil worden. Opnieuw zal het hele verleden van de Clintons worden doorgespit. Een beeld van haar politieke leven in vier schandalen.

Hillary Clinton wordt ondervraagd over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Bengazi in 2012. Foto Reuters
Hillary Clinton wordt ondervraagd over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Bengazi in 2012. Foto Reuters

Sinds 2015: E-mailgate.

Begin maart bleek dat Clinton gedurende haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) al haar werkmail vanaf een persoonlijk mailadres en een persoonlijke server verstuurde. Dit is in strijd met regels over verplichte archivering, die tien maanden na haar aantreden werden ingesteld. Pas na twee weken ophef ging Clinton tijdens een chaotische persconferentie boos in op vragen hierover. Volgens haar stuurde ze de mails vanaf een beveiligde privéserver die thuis was geïnstalleerd toen Bill president was. En werkmail werd opgeslagen door Buitenlandse Zaken omdat zij die aan medewerkers stuurde. Clintons staf heeft de helft van de ruwweg 60.000 mails die ze verstuurde voor openbaarmaking overgedragen. Maar de andere helft, handelend over privézaken, is verwijderd. De server geeft zij niet vrij voor onderzoek omdat daar communicatie met haar man op zou staan. Een zegsman van Bill Clinton zei evenwel dat Bill in zijn leven maar twee mails heeft verstuurd.

Zwakte: De mailaffaire kan grond zijn voor kritiek dat de Clintons denken dat ze boven de wet staan. Clintons trage en boze reactie is tekenend voor de mate waarin ze, geplaagd door vele onderzoeken en momenten van publieke vernedering, sinds jaren wordt afgeschermd.

Sinds 2012: Benghazi

Tijdens Clintons ministerschap wordt op 11 september 2012 het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi aangevallen. Vier Amerikanen komen om, onder wie de ambassadeur in Libië, Chris Stevens. Sindsdien proberen de Republikeinen in het Congres met onderzoeken en hoorzittingen te bewijzen dat Clinton en de regering Obama de situatie in de stad onderschatten. Ze zagen niet in dat de aanval geen spontane volkswoede betrof, maar terrorisme, mogelijk zelfs in connectie met al-Qaeda. De Democraten zouden bewijzen hiervoor hebben verdonkeremaand. Uit een reconstructie in The New York Times bleek vorig jaar dat de waarheid in het midden lag. De aanval was deels spontane volkswoede, deels georkestreerd. En juist omdat de CIA zich in de aanloop naar de aanval voornamelijk op mogelijke banden van Libiërs met Al-Qaeda concentreerde, had men geen oog voor dreiging van lokale milities.

Tijdens een uren durende hoorzitting in het Congres bleef Clinton in 2013 overeind. Maar de commissie in het Congres die Benghazi blijft onderzoeken vroeg onlangs toegang tot de privéserver, omdat die misschien aanwijzingen kunnen bevatten.

Zwakte: De zaak kan symbool staan voor de kritiek van de Republikeinen op Clinton als minister van Buitenlandse Zaken: ze zou incompetent zijn geweest, onzichtbaar of te aarzelend als het erop aankwam en geen grote resultaten geboekt hebben, op een recordaantal vliegkilometers na.

Sinds 1998: Monica Lewinsky

In 1992 verschijnt Hillary Clinton voor het eerst samen met haar man op televisie om hem te verdedigen tegen een vrouw die een affaire met hem had: Gennifer Flowers. Twee jaar later volgt een aanklacht van Paula Jones tegen Bill, wegens ongewenste intimiteiten.

Maar haar pijnlijkste publieke optredens als bedrogen vrouw moet Hillary door hebben gemaakt in 1998, toen de hele wereld alle details over Bills twee jaar durende verhouding met Monica Lewinsky kreeg uitgeserveerd en het tot een afzettingsprocedure kwam.

Onverstoorbaar bleef Hillary haar man steunen; de beschuldigingen waren volgens haar stuk voor stuk het gevolg van een rechts complot om de Clintons naar beneden te halen. Ook probeerde ze telkens de aandacht te verleggen naar de politieke doelstellingen van de regering. Amerikanen kregen hierdoor juist meer respect voor haar. Maar in haar boek Living History (2003) beschreef Clinton hoe woedend en overstuur ze was door de affaire met Lewinsky. Toch bleven de Clintons bij elkaar. „Vergeving is een keuze”, zei ze in 2014 over haar huwelijk.

Zwakte: Bill. Wat zal de rol zijn van de man die kans maakt de eerste First Husband te worden? De kans bestaat dat Republikeinen Hillary zullen aanvallen op de betrouwbaarheid van Bill.

Sinds 1992: Whitewater.

Ook het schandaal over de mislukte vastgoedavonturen van de Clintons in de jaren zeventig en tachtig, de tijd dat Bill gouverneur van Arkansas was, kan weer boven tafel komen. Samen met een ander stel namen de Clintons een belang in projectontwikkelaar Whitewater Development Corporation. Na jarenlang onderzoek kwam het in Arkansas tot verschillende veroordelingen en gevangenisstraffen wegens fraude en gesjoemel. Maar de Clintons werd nooit iets ten laste gelegd.

Zwakte: Geld. De Clintons waren ‘totaal blut’ toen Bill het Witte Huis verliet, zei Hillary vorig jaar – waarmee ze weinig gevoel voor verhoudingen toonde, want de Clintons zijn multimiljonairs. Hun investeringsprojecten, hun liefdadigheidsstichting The Clinton Foundation en hun politieke projecten boden en bieden tal van kansen voor beschuldigingen rond belangenverstrengeling, dubieuze donaties of verkeerde overboekingen. Vorige maand bleek bijvoorbeeld dat The Clinton Foundation, de stichting die zich met buitenlandse ontwikkeling bezighoudt, grote bedragen incasseert van buitenlandse regeringen.