Verstappen start morgen in China vanaf de dertiende plek

Verstappen vanochtend tijdens de derde vrije training, waarin hij de negende tijd neerzette.
Verstappen vanochtend tijdens de derde vrije training, waarin hij de negende tijd neerzette. Foto EPA / Wu Hong

Max Verstappen heeft tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van China de dertiende tijd neergezet (1.38,393). Daardoor start Verstappen morgen tijdens de race meer achterin het veld dan tijdens de Grand Prix van Australië (twaalfde) en Maleisië (zesde).

Verstappen reed gisteren tijdens de eerste twee vrije trainingen geen hele bijzondere tijden en eindigde buiten de top-10. Bij de derde vrije training van vanochtend eindigde de Nederlander als negende. Hij start morgen wel voor zijn teamgenoot Carlos Sainz, die tijdens de kwalificatie in Shanghai de veertiende tijd klokte.

Doordat Verstappen niet bij de snelste tien coureurs zat, mocht hij niet deelnemen aan de derde en laatste kwalificatie waarin de eerste tien rijders strijden om poleposition. De strijd om de beste startplek werd gewonnen door regerend wereldkampioen en leider in het klassement Lewis Hamilton (1.35,782). De Brit van Mercedes startte in Australië en Maleisië ook al vanaf pole position.

Nico Rosberg, de teamgenoot van Hamilton, zette bij de kwalificatie de tweede tijd neer (1.35,824). Ferrari-coureur Sebastian Vettel start morgen vanaf plek drie (1.36,687).

Verstappen schreef geschiedenis met eerste punten

De zeventienjarige Verstappen debuteerde vorige maand in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Australië, waar hij met motorpech uitviel. Twee weken geleden ging het beter en eindigde Verstappen als zevende in de Grand Prix van Maleisië. Hij scoorde er als jongste coureur ooit punten voor het wereldkampioenschap mee.

Punten pakken is voor Verstappen morgen, ondanks zijn licht teleurstellende kwalificatie, nog altijd mogelijk, denkt onze redacteur Jules Seegers:

“Verstappen blokkeerde zijn banden bij het aanremmen van bocht zes en dat lijkt hem een plekje in de top-10 te hebben gekost. Duidelijk is ook dat de Renault achterin de Torro Rosso van Verstappen nog steeds flink wat vermogen tekortkomt ten opzichte van de concurrenten die door Ferrari en Mercedes worden aangedreven. Punten zitten er morgen zeker nog in als hij het gevecht aankan met Lotus, Sauber en Red Bull. In Maleisië liet Max zien dat hij in zijn Torro Rosso bandenslijtage goed kan managen en dat wordt in de race veel belangrijker dan vandaag tijdens de kwalificatie. Vooraan lijkt Ferrari nog steeds een gevaar voor Mercedes als het gaat om wie morgen de Grand Prix wint.”

Verstappen zei vanochtend op de site Verstappen.nl veel te verwachten van de race morgen. “De Toro Rosso gaat erg goed om met de banden. Dat was een sterk punt van ons in de extreme hitte in Sepang”, aldus de coureur. “Dat voordeel vervalt hier wel in de veel koelere omstandigheden, dus het zal spannender en zwaarder worden.”

Lees ook ‘Max Verstappen, en 6 andere redenen waarom je dit jaar F1 moet kijken’.