‘Twee Iraanse officieren opgepakt in zuiden Jemen’

Een Iraans marineschep onderweg naar de wateren rond Jemen.
Een Iraans marineschep onderweg naar de wateren rond Jemen. Foto AP / Mahdi Marizad

Lokale militieleden beweren dat ze twee Iraanse militaire officieren hebben opgepakt in de havenstad Aden in het zuiden van Jemen. Dat meldt persbureau Reuters. De officieren zouden de shi’itische Houthi-rebellen hebben geadviseerd die tegen het regime van president Hadi vechten.

Als het bericht over de aanwezigheid van de Iraanse officieren klopt, zal dat de spanningen in de regio verder doen toenemen. Saoedi-Arabië en andere sunnitische Arabische landen voeren sinds twee weken luchtaanvallen uit op doelen van de Houthi’s, die delen van Jemen hebben veroverd. De militaire operatie onder leiding van de Saoedi’s wekt de ergernis van aartsrivaal Iran, dat overigens steeds ontkend heeft de shi’itische Houthi’s actief te steunen.

Bij nieuwe hevige Saoedische bombardementen vanochtend vielen volgens inwoners van Aden zeker twintig doden onder de Houthi-rebellen. Ook twee lokale militieleden, die aan de kant van de regering staan, zouden zijn omgekomen.

VS beschuldigen Iran van steunen Houthi’s

De VS, die de operatie van Saoedi-Arabië en de andere Arabische landen steunen met onder meer inlichtingen, beschuldigden Iran deze week van het bevoorraden van de Houthi’s. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei in het tv-programma PBS Newshour dat er regelmatig voorraden voor de Houthi’s worden ingevlogen uit Iran. “Er vindt iedere week een aantal vluchten plaats”, stelde Kerry. “We volgen die vluchten.”

Het is onduidelijk of Iran de Houthi’s ook militair steunt. Woensdag stuurde het land marineschepen naar de Golf van Aden en de Rode Zee, naar eigen zeggen om de internationale scheepsroutes op deze wateren te helpen beveiligen.

Onrust slaat over naar Iran

De onrust in Jemen leidt intussen ook tot onrust in Iran zelf. In hoofdstad Teheran gingen vanochtend ondanks een demonstratieverbod honderden Iraniërs de straat op om te demonstreren tegen Saoedi-Arabië, officieel vanwege de vermeende slechte behandeling van twee Iraanse pelgrims in het sunnitische land. Donderdag vielen studenten van de Houthistam de ambassade van Jemen in Teheran aan. Volgens de nieuwszender al-Arabiya deden Iraanse veiligheidsdiensten niets om de aanval donderdag te voorkomen.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Oorlog dramatisch voor Jemenieten’ (€).