Turnster Thorsdottir laat het donderen

Van de dochter van de dondergod Thor verwacht je niet anders, maar toch: het donderend geraas waarmee de zestienjarige Eythora Thorsdottir zich vorig weekend aan de turntop meldde, was indrukwekkend. Waar de goegemeente met de gedachten nog in Epkestad en Deurlooland verbleef, vloog Thorsdittir vorig weekend als een lentestorm over de vloer bij de World Challenge Cup in Ljubljana: een eerste prijs, waarmee er ineens volop op haar wordt gelet bij de Europese Kampioenschappen in Montpellier, dat volgende week begint. Haar ouders komen van het vulkaaneiland IJsland, maar ze groeide gewoon op in Zuid-Holland.

Thorsdottir is op de vloer een en al lichtheid, maar aan De Volkskrant vertelde ze over de bodem waar dat allemaal op rust. Training, training en trainen tussendoor: „Tien oefeningen op de balk per dag. Twee vloeroefeningen, dan vijf sprongen en ten slotte vier brugoefeningen. Die opdracht hebben we drie keer per week.” Al die oefening is als een kolkende massa lava onder de vulkaan: de uitbarsting van Eythora Thorsdottir.