Dit leverde het Maagdenhuis op

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kreeg gisteren toestemming van de rechter om het door studenten bezette Maagdenhuis te ontruimen. De UvA gaf de studenten tot gisteravond om het bestuursgebouw te verlaten. Studenten die geen gehoor gaven aan de oproep, moeten per persoon per dag duizend euro betalen. Het bedrag kan maximaal oplopen tot 25.000 euro. De bezetters, verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit, kondigden eerder aan het gebouw maandag te willen verlaten. Tijdens het weekend wilden ze nog het Festival der Wetenschappen houden. Van de rechter mag ook dit niet doorgaan. De veiligheid is volgens de rechter onvoldoende gegarandeerd. Volgens de advocaat van de universiteit hebben de bezetters in de afgelopen weken voor een half miljoen euro schade toegebracht aan het pand.

Dit is het resultaat van de bezetting die anderhalve maand duurde:

De studenten wakkerden een discussie aan over rendementsdenken in het hoger onderwijs.Ook de Kamer gaat zich erover buigen.

De UvA kwam met een tienpuntenplan voor meer democratie. Dat gaat over meer instemmingsrecht, transparantie en debatplekken.

Er komt een student in het college van bestuur.

De kleine talenstudies blijven nog in ieder geval twee jaar extra zelfstanding bestaan.

Twee commissies doen onderzoek naar de bestuursstructuur en de financiële situatie van de UvA. Studenten besloten mee over de samenstelling van de commissies.

    • NRC