De comeback van Tiger en wat kan onze Max in China?

Max Verstappen geeft z’n Torro Rosso dit weekend weer de sporen. In Sjanghai gaat hij op jacht naar back-to-back scores in de strijd om WK-punten. Ondertussen siert Tiger Woods het meest prestigieuze golftoernooi ter wereld op.

Tiger Woods woensdag tijdens de laatste oefenronde op de baan van Augusta.
Tiger Woods woensdag tijdens de laatste oefenronde op de baan van Augusta. ANP-EPA / Erik S. Lesser

Max Verstappen geeft z’n Torro Rosso dit weekend weer de sporen. In Sjanghai gaat hij op jacht naar back-to-back scores in de strijd om WK-punten. Ondertussen siert Tiger Woods het meest prestigieuze golftoernooi ter wereld op.

Tiger Woods - comeback op Wimbledon van het golf

Het is lastig om golf als kijksport te waarderen wanneer je zelf nooit een hole gespeeld hebt. Een major goed doorlopen is al helemaal voor weinigen weggelegd. Mentaal en lichamelijk vier dagen lang topfit te blijven. Geen zwak moment, geen dip. Geen misslag en geen zelftwijfel. Terwijl toeschouwers soms bijna letterlijk op je lip staan en miljoenen mensen thuis op de bank naar je zitten te kijken.

Dit weekend de Masters: het meest prestigieuze en tevens eerste van vier major-toernooien van het jaar. Als enige altijd op dezelfde baan: Augusta National Golf Club in Georgia. En daarmee het Wimbledon van het golf: bij geen van de majors is de hang naar, en het eren van de historie zo belangrijk als hier. Met voor de winnaar dat iconische Groene Jasje.

Vorig jaar zonder Tiger Woods en plots implodeerden de kijkcijfers: het Tiger-effect. Huiszender ESPN noteerde bijna een halvering. En dat ondanks de aanwezigheid van de huidige nummer 1 van de wereld Rory McIlroy en Bubba Watson, die twee van de laatste drie edities won.

Dit jaar is het fenomeen Woods terug en is de Masters direct zijn eerste toernooi na enkele maanden pauze. Daarin probeerde de inmiddels naar plek 111 op de wereldranglijst gezakte favoriet te ontdekken of hij ‘het’ nog heeft. Ja dus.

Winnen zal hij de Masters dit jaar zeer waarschijnlijk niet. Het golf heeft een nieuwe, jonge held: Jordan Spieth. Vorig jaar al tweede in Augusta, nu fier aan kop na twee dagen met 14 slagen onder par. Een record op de Masters. En net als Woods destijds 21 jaar. Joost Luiten haalde de cut niet en mag na twee dagen naar huis.

ANP-EPA / Erik S. Lesser

Jordan Spieth speelt een bal vanaf de rand van de fairway tijdens zijn 2e ronde. ANP-EPA / Erik S. Lesser

Woods zei terug te komen als hij zich nog eens sterk genoeg zou voelen om te kunnen spelen voor de winst. Misschien was dat wel nooit. Dat Woods (39) juist ‘Augusta’ kiest om te bewijzen - aan de wereld, maar bovenal zichzelf - dat hij weer die jongen kan zijn die op z’n 21ste z’n eerste major won, is hoe dan ook een impuls aan het golf, de kijkers en aan zijn concurrenten.

De Masters vandaag (20.30u) en morgen (19.30u) live op BBC2.

Meer Sjanghai-snelheid voor Max

Het wordt alweer zijn derde grote prijs en als de voortekenen ons niet bedriegen, mogen we ons verheugen op weer een fraai weekend voor Max Verstappen. Twee weken geleden in Maleisië de eerste WK-punten, dit weekend in Sjanghai met een krachtigere motor achterin de Torro Rosso. En dat is geen overbodige luxe want het International Circuit in China kent het langste rechte stuk van de hele F1-kalender.

“Maar Max heeft nog nooit in China gereden.” Lekker belangrijk. Max reed ook nog nooit op Sepang en daar klokte hij op een drijfnatte baan de zesde kwalificatietijd. Morgen start hij als dertiende, maar in Maleisië liet Max zien dat hij in zijn Torro Rosso bandenslijtage goed kan managen en dat wordt in de race veel belangrijker dan vandaag tijdens de kwalificatie. Niet alles, maar veel is mogelijk morgen in Sjanghai.

De GP van China live op RTL Duitsland om 08.00 uur, samenvatting BBC1 om 15.00 uur.

En dan verder nog…

  • Wielrennen: L’enfer du Nord. De hel van het Noorden. Het is tijd voor Parijs-Roubaix en dat betekent stoempen over kasseienstroken met onder de favorieten onze eigen Niki Terpstra natuurlijk. Lotto-Jumbo hoop opnieuw op Sep Vanmarcke, Sky heeft Bradley Wiggins die alles op deze koers heeft gezet.
  • Motorsport: de wegracers gaan op Circuit of the Americas verder met hun WK nadat Valentino Rossi op indrukwekkende wijze de eerste race van het seizoen in de MotoGP won.
  • Voetbal: PSV kan kampioen worden vanavond nadat bekerfinalist PEC Zwolle gisteren in Eindhoven aan de kant werd gezet. Ajax moet vanavond verliezen bij Heracles en anders kunnen de Eindhovenaren volgend weekend thuis tegen Heerenveen de titel pakken.