Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Saoedi-Arabië: zeker vijfhonderd Jemenitische rebellen gedood

Medestanders van de Houthi-rebellen protesteren tegen de bombardementen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.
Medestanders van de Houthi-rebellen protesteren tegen de bombardementen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Foto EPA / Yahya Arhab

Bij de gevechten op de grens tussen Saoedi-Arabië en Jemen zijn in de afgelopen twee weken zeker vijfhonderd Jemenitische Houthi-rebellen gedood, meldt het ministerie van Defensie van Saoedi-Arabië.

Het zijn de eerste cijfers over de mogelijke verliezen van de shi’itische rebellen sinds de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op 26 maart begon met luchtaanvallen op Jemen, schrijft persbureau AFP.

aanvallen op houthi’s

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie voert bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sana’a. De Saoedische koning heeft verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten ze op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij eerder Sana’a moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië.

WHO: Zeker tweeduizend gewonden

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn zeker 650 mensen gedood en meer dan tweeduizend mensen gewond geraakt sinds de gevechten die eind maart begonnen. De verwachting is dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers hoger ligt, omdat veel lichamen niet in een ziekenhuis terechtkomen, maar direct worden begraven.

Verder lezen? We praten je bij (hier) over de militaire interventie in Jemen.