Rechter dwingt bezetters Maagdenhuis te verlaten

De bezetters van het Maagdenhuis moeten het pand verlaten. De rechtbank in Amsterdam bepaalde vrijdag dat de Universiteit van Amsterdam als eigenaar van het pand het Maagdenhuis mag ontruimen.

Wanneer de bezetters daadwerkelijk vertrekken, was vrijdagavond laat nog niet duidelijk. De deurwaarder liet de bezetters vrijdagavond om acht uur weten dat ze omstreeks middernacht moesten zijn verdwenen. De studenten lieten vlak daarvoor echter al weten dat ze willen blijven tot maandag.

Of en wanneer het pand ontruimt, was vrijdagavond onduidelijk. Het beleid van de gemeente is doorgaans dat er vanwege de veiligheid niet tussen zonsondergang en zonsopgang wordt ontruimd. Als er tot ontruiming wordt overgaan, heeft die daarom waarschijnlijk zaterdag overdag plaats.

Dit weekend wilden de bezetters in het Maagdenhuis een ‘Festival der Wetenschappen’ houden. Dat werd door de rechter verboden. Eén van de bezetters verklaarde vrijdagavond dat het festival toch zou doorgaan. De mogelijkheid van een ingrijpen door de politie nemen de bezetters voor lief. „Wij gaan maandag voor 12 uur vrijwillig weg. Voor die tijd is er geen sprake van vrijwilligheid”, aldus de bezetter.

Het is de tweede keer dat de actievoerders uit een pand worden gedwongen. Bij het Bungehuis, ook een pand van de universiteit, liep het uiteindelijk uit op een ontruiming door de politie. Daarbij werden toen 47 studenten gearresteerd.

De bezetters eisen, gesteund door studenten én docenten van de Amsterdamse universiteit, meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met de studenten onderhandeld.