Ploumen trekt zich kritiek over TTIP niet aan

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) voelt zich niet aangesproken door de kritiek van de Europese hoofdonderhandelaar voor TTIP, het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil sluiten. Ignacio Garcia Bercero zei vrijdag tegen Het Financieele Dagblad dat hij zich niet gesteund voelt door de EU-lidstaten en dat de Europese regeringsleiders te weinig doen om het akkoord te verkopen aan de publieke opinie.

Volgens Ploumen heeft de Europese hoofdonderhandelaar alleen een „technische” rol. „Hij moet ervoor zorgen dat de politieke wensen die wij op tafel leggen, dat we die binnenhalen. Mijn rol is te zorgen dat het een goed akkoord wordt, dat de belangen van de Nederlandse burgers worden bewaakt”, aldus de minister.

Ploumen spreekt volgende week in de VS over het akkoord, onder anderen met de hoofdonderhandelaar van de Amerikanen.

Ploumen zal in dat gesprek de „rode lijnen” aangeven die het kabinet heeft getrokken. Dat vindt bijvoorbeeld dat het voorgestelde arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen „zo niet kan”, aldus Ploumen. De regering is wel voorstander van de komst van het vrijhandelsverdrag, dat officieel het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) heet.

De Partij van de Arbeid, de partij van Ploumen, is tegen TTIP, als het verdrag niet fundamenteel wordt gewijzigd. (ANP)