Pelsrob verorbert in twee uur de levers van vijf haaien

Kaapse pelsrobben eten vooral vis. Maar dat ze zulke grote haaien aankunnen, was ongekend. De pelsrob op deze foto beet in twee uur tijd vijf blauwe haaien dood, elk groter dan een meter. De maagwand van dit slachtoffer is al verscheurd. De rob (een soort zeeleeuw) at alleen de maaginhoud en de lever op, en kwam na een tijdje terug voor de volgende haai.

De Zuid-Afrikaanse duiker en fotograaf Chris Fallows maakte deze foto in 2012 bij Kaapstad. Het was al de tweede maal dat hij een Kaapse pelsrob (Arctocephalus pusillus) een blauwe haai zag aanvallen. Hij schreef er vorige maand met een Canadese en een Amerikaanse zeebioloog een artikel over in African Journal of Marine Science.

Fallows is ondernemer in haaientoerisme en lokt daarvoor haaien met aas. In 2012 kwamen daar tien haaien op af. Fallows was onder water toen hij het zag gebeuren, vertelt hij desgevraagd: „De pelsrob zwom heel rustig naar ze toe en ving ze één voor één. Steeds haalde de rob ineens uit en greep ze.” In 2004 had Fallows ook al eens een pelsrob een blauwe haai zien aanvallen om de ingewanden op te eten, en toen zonder dat mensen vlak in de buurt waren.

De pelsrob at steeds alleen de maaginhoud en de grote, oliehoudende haaienlever op: de voedselrijkste delen. Het doet denken aan gedrag van grijze zeehonden in de Waddenzee. Daarvan werd vorig jaar bekend dat zíj het waren die grote vleeswonden toebrachten aan bruinvissen. De zeehonden eten alleen de vetlaag – ook het energierijkste deel.

De biologen sluiten niet uit dat Kaapse pelsrobben vaker haaien aanvallen. Aan de maaginhoud van dode robben is het niet of nauwelijks te zien, omdat daarin alleen harde delen herkenbaar zijn – en haaieningewanden dus niet.