Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

ME heeft Maagdenhuis ontruimd, negen aanhoudingen verricht

ME tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit.
ME tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit. Foto ANP/Remko de Waal

De Mobiele Eenheid (ME) heeft het Maagdenhuis ontruimd. Dat hebben de bezetters laten weten. Negen mensen zijn aangehouden. De driehoek van gemeente, politie en het OM besloot eerder op de ochtend tot actie over te gaan. Een aantal studenten protesteert nog op het plein voor de ingang van het gebouw.

Twitter avatar Jelledeg Jelle de Gee Best beveiligde openluchtcollege ooit #Maagdenhuis http://t.co/u3lVokoCRS

Nadat agenten de trappen bij de ingang van het pand opliepen gingen de bezetters over tot een sit-in. Ze werden direct omsingeld door de ME. In eerste instantie werd een grote groep studenten zonder problemen vrijgelaten. Daarna greep de ME toch een paar keer in. De politie heeft negen mensen aangehouden en is momenteel bezig het Maagdenhuis verdieping voor verdieping aan het leeghalen. Het verboden ‘Festival der Wetenschappen’, dat de bezetters in het pand wilden houden, wordt voortgezet voor The American Book Center op het Spui.

Nrc.next-redacteur Merlijn Kerkhof is op het Spui:

Twitter avatar MerlijnKerkhof Merlijn Kerkhof Op Spui nog een stuk of 150 man. Ondanks de regen. Toeristen vinden het ook leuk en maken filmpjes #maagdenhuis
Foto screenshot Twitter/AT5

De bezetters zijn overgegaan tot een sit-in en worden omsingeld door de ME. Foto screenshot Twitter/AT5

De ME arriveerde rond 10.15 uur met meerdere busjes bij het Maagdenhuis. Daarop werd de nabije omgeving afgezet. Studenten grepen de aankomst van de politie aan om een aantal toespraken te geven over wat zij vinden dat er mis is met de Universiteit van Amsterdam (UvA). Op het moment dat de politie arriveerde was in en voor het gebouw het ‘Festival der Wetenschappen’ bezig, een evenement dat eerder door de rechter werd verboden vanwege veiligheidsrisico’s. Het festival is samen met het nadrukkelijke verzoek van de UvA om het Maagdenhuis spoedig te ontruimen de belangrijkste reden voor de driehoek om in te grijpen.

Deadline genegeerd

De gemeente, die namens de driehoek van de gemeente, politie en OM het woord voert, zegt in een verklaring:

“De driehoek had de hoop dat het College van Bestuur van de UvA en de bezitters na het vonnis van de rechtbank afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. Dat is niet gebeurd.”

De bezetters van het Maagdenhuis kregen gisteren te horen dat ze tot middernacht hadden om het pand te verlaten. Eerder op de dag had de rechter de UvA, de eigenaar van het gebouw, toestemming gegeven om het gebouw te ontruimen. Daarop stelde een deurwaarder de nachtelijke deadline in, maar die lieten de protesterende studenten en docenten aan zich voorbijgaan.

Volgens het bestuur van de UvA kan het gebouw naar verwachting over twee weken weer in gebruik genomen worden. De bezetters zouden volgens de universiteit voor 500.000 euro aan kosten hebben gezorgd. Daaronder vallen de kosten van de beveiliging, schoonmaak- en herstelkosten en verplaatsing van medewerkers voor de bezetting van het Bungehuis en Maagdenhuis samen. Volgens studenten zijn er wat betreft het Maagdenhuis drie weken geleden een aantal bestuurskamers opengetrapt. Dat zou dat samen met de geforceerde voordeur de enige schade zijn. Volgens de advocaat van de studenten bedroegen de kosten voor de reparatie van de voordeur 245 euro.

Bungehuis

Het is de tweede keer dat de actievoerende studenten door de rechtbank uit een pand worden gedwongen. Bij het Bungehuis, ook een pand van de UvA, liep het uiteindelijk uit op een ontruiming door de politie. Daarbij werden toen 47 studenten gearresteerd.

De bezetters eisen, gesteund door studenten én docenten van de Amsterdamse universiteit, meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met de studenten onderhandeld.

Dinsdagavond leek er een akkoord te zijn bereikt met de studenten en docenten, maar de ochtend daarna bleek dat een deel van de bezetters dat toch niet accepteerden en de bezetting wilden doorzetten. Daarop stapte de UvA naar de rechter.