Historische ontmoeting Obama en Castro, ‘na verloop van tijd bladzijde omslaan’

President Obama schudt zijn Cubaanse collega Rául Castro de hand.
President Obama schudt zijn Cubaanse collega Rául Castro de hand. Foto EPA

De Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro hebben elkaar ontmoet in een kleine conferentieruimte bij de Summit of the Americas in Panama. Obama zei dat hij de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten (VS) wil verbeteren, maar dat hij zich ook wil inzetten voor de mensenrechtensituatie in het communistische land, schrijft persbureau Reuters.

De ontmoeting wordt ‘historisch’ genoemd: de twee landen staan al decennia lang lijnrecht tegenover elkaar. Obama zei dat de landen nu een eind zouden kunnen maken aan die ijzige verhouding. Obama:

“We zijn nu in de positie om een pad naar de toekomst in te slaan. Na verloop van tijd kunnen we die bladzijde omslaan om een nieuwe relatie tussen onze landen te ontwikkelen. [...] Dit is duidelijk een historische ontmoeting. Ik geloofde erin dat het tijd was om iets nieuws te proberen, dat het belangrijk was om meer bij de Cubaanse regering betrokken te zijn. En belangrijker: bij het Cubaanse volk.”

Castro zei dat hij stappen zou blijven ondernemen om de relatie met Washington te “normaliseren”. Hij stond open voor discussie over gevoelige thema’s als mensenrechten en persvrijheid. Castro tijdens een persconferentie na afloop:

“We willen overal over praten, maar we moeten heel, heel geduldig zijn.”

Obama en Castro begroeten elkaar, eerder vandaag.

herstel van diplomatieke relatie

Obama en Castro besloten in december een poging te wagen om de diplomatieke relatie tussen de landen te herstellen. Obama heeft dan ook enkele regels en beperkingen rondom de handel met Cuba versoepeld. Maar de relatie tussen beide landen heeft nog een lange weg te gaan: Cuba eist dat de Amerikanen Guantanamo Bay sluiten en teruggeven voordat diplomatieke betrekkingen volledig hersteld kunnen worden.

Aan de andere kant is de VS bijzonder kritisch over Cuba’s bondgenoot Venezuela. Dat land werd door de VS een “extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid genoemd. De Venezolaanse president Maduro bezocht gisteren een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Amerikaanse invasie in Panama als symbolische gebaar van protest tegen de VS.

Summit of the americas

In Panama vindt de komende drie dagen de Summit of the Americas plaats, een ontmoeting tussen de leiders van landen in Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben.