Obama en Castro begroeten elkaar tijdens top

De Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro schudden elkaar onder toeziend oog van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon de hand tijdens de Summit of the Americas.
De Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro schudden elkaar onder toeziend oog van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon de hand tijdens de Summit of the Americas. Foto AFP/Presidencia Panama

De Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro hebben elkaar gisteravond begroet bij de Summit of the Americas. De leiders van de twee landen die decennia lang lijnrecht tegenover elkaar stonden schudden handen en maakten een praatje.

Het Witte Huis heeft bevestigd dat de twee presidenten met elkaar gesproken hebben, al was het een “informeel gesprek”. Onze premier Mark Rutte, die als vertegenwoordiger van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is uitgenodigd voor de top, was getuige van de historische ontmoeting. Obama en Castro zullen elkaar vandaag vermoedelijk opnieuw ontmoeten.

Eerder deze week belden Obama en Castro met elkaar en gisteren ontmoetten de twee ministers van Buitenlandse Zaken Kerry en Rodriguez elkaar al in de marge van de top. Dat was sinds 1958 de eerste ontmoeting tussen zulke hoge functionarissen van de VS en Cuba.

‘Extreme bedreiging’

De Verenigde Staten en Cuba proberen sinds december vorig jaar de ijzige onderlinge verhoudingen te verbeteren. Het is overigens niet de eerste keer dat Obama de hand van Castro schudt. Dat deed hij ook al in 2013 bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika. De relatie tussen beide landen heeft overigens nog een lange weg te gaan: Cuba eist dat de Amerikanen Guantanamo Bay sluiten en teruggeven voordat diplomatieke betrekkingen volledig hersteld kunnen worden.

Aan de andere kant is de VS bijzonder kritisch over Cuba’s bondgenoot Venezuela. Dat land werd door de VS een “extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid genoemd. De onderlinge verhoudingen tussen de VS en Venezuela zijn sowieso slecht. De Venezolaanse president Maduro bezocht gisteren een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Amerikaanse invasie in Panama als een symbolische actie van protest tegen de VS.

In Panama vindt de komende drie dagen de Summit of the Americas plaats, een ontmoeting tussen de leiders van landen in Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben die eens in de zoveel jaar plaatsvindt.