NS gaat 4G-netwerk installeren in alle intercity’s

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat draadloze 4G-netwerken installeren in alle intercity’s. Daardoor moet internet in de trein sneller en beter worden. In juli moeten alle intercity’s voorzien zijn van het nieuwe netwerk.

De machinist fluit voor vertrek, de Wifi-trein is herkenbaar aan het logo boven de deur.
De machinist fluit voor vertrek, de Wifi-trein is herkenbaar aan het logo boven de deur. Foto ANP/Evert Elzinga

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat draadloze 4G-netwerken installeren in alle intercity’s. Daardoor moet internet in de trein sneller en beter worden. In juli moeten alle intercity’s voorzien zijn van het nieuwe netwerk.

De NS bevestigt daarmee de berichtgeving van OV-Magazine, een vakblad over het openbaar vervoer. Het proces om alle treinen van sneller internet te voorzien is al ingezet. De NS heeft eerst een proef gedraaid met 4G-netwerken in drie treinen, en toen dat beviel is besloten om de maatregelen door te voeren in alle intercity’s. Nu gebruiken de meeste treinen nog het 3G-netwerk.

150 kb per seconde

De netwerkdiensten worden aan de NS geleverd door T-Mobile. De provider gaat in juni het landelijke 4G-netwerk uitbreiden waardoor het internet overal in Nederland beter en sneller moet worden in de trein. Aan de snelheid van de nieuwe internetverbinding komt wel een beperking te zitten. Elke reiziger krijgt 150 kilobyte per seconde ter beschikking. Dat is genoeg om mailtjes te bekijken of te versturen of om te surfen op het internet, maar filmpjes van hoge kwaliteit bekijken zal er niet mee lukken. De NS wil daarmee voorkomen dat een enkele reiziger door een toevallige goede verbinding wel filmpjes kan bekijken en anderen niet, wat nu het geval is.

Treinreizigers kunnen wel alle websites bezoeken. In een eerder stadium was het niet mogelijk om websites als YouTube te bezoeken, om ongelijk gebruik van het netwerk in de trein te voorkomen. 4G wordt alleen geïnstalleerd in intercity’s. Volgens een woordvoerder is dat omdat mensen langer reizen met die treinen. Internetten in de trein blijft gratis.