Nederlandse Jasper Holst verliest Boat Race met Cambridge-ploeg

Het is hem niet gelukt: de Nederlandse roeier Jasper Holst heeft de prestigieuze Boat Race met zijn team verloren van rivaal Oxford. Holst was onderdeel van de Cambridge-ploeg.

Een politieboot houdt de finishlijn van de Boat Race in Londen in de gaten.
Een politieboot houdt de finishlijn van de Boat Race in Londen in de gaten. Foto EPA / Andy Rain

Het is hem niet gelukt: de Nederlandse roeier Jasper Holst heeft de prestigieuze Boat Race verloren van rivaal Oxford. Holst was onderdeel van het Cambridge-team.

De 22-jarige Holst studeert Real Estate Finance en is de eerste Nederlander ooit die in de ploeg van Cambridge mocht meedoen. Eerder deden roeiers Gerritjan Eggenkamp (in 2002), Sjoerd Hamburger (in 2009 en 2010) en Roel Haen (in 2012) mee met de race tussen de universiteiten. Zij roeiden voor Oxford.

De winnaars van de Boat Race op het podium.

Twitter avatar theboatraces The Boat Races Oxford winners of The BNY Mellon Boat Races 2015 http://t.co/4x1key4sod

jongensdroom

Jasper Holst roeide in tegenstelling tot de andere drie nooit voor een Nederlandse ploeg. Hij verhuisde op zijn achtste naar het Zwitserse Genève en woont sindsdien in het buitenland. Met roeien begon hij op dertiende. Eigenlijk zou zijn broer er mee beginnen, maar hij werd aangestoken. De Boat Race noemde hij “een jongensdroom”:

“Sinds ik roei, kijk ik er al naar.”

Cambridge-coach Steve Trapmore zei eerder dat Holst een “analytische” en “zeer vaardige” boeg is, die “hoge eisen” aan zichzelf stelt.

“Hij heeft zich bovendien de afgelopen tijd geestelijk goed ontwikkeld. In de ploeg zit een aantal betere roeiers, maar dat daagt hem juist uit, hij laat zich er door inspireren.”

The Boat Race, of ‘The BNY Mellon Boat Race’ zoals de sponsor - een Amerikaanse financierder - heeft afgedwongen, bestaat sinds 1829. Tussen Oxford en Cambridge staat het nu 79-81.

Lees ook: Ga je een stukje zwemmen in de Thames, blokkeer je de Boat Race en in NRC Handelsblad: Een race op de woelige Tideway, nu ook voor roeisters (€)