Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Laat elk kind minimaal één klas twee keer doen

Scholen kunnen méér doen om ‘zittenblijvers’ vooruit te helpen, zodat deze kinders wel over kunnen naar de volgende klas. Conclusietje van de Onderwijsinspectie in weer eens een rapport. Ons advies aan de scholen: niet doen! De jeugd van tegenwoordig doorloopt de scholen véél te makkelijk, voortdurend – en meestal ten onrechte – aangevuurd als kanjers en kleine Einsteintjes. Laat ze ook eens lekker mislukken, op hun bek gaan, frustraties overwinnen, da’s goed voor hun karaktervorming.

Bovendien: op de arbeidsmarkt zit niemand op jongeren te wachten op dit moment. Hok ze maar lekker een jaartje langer op in de schoolbanken.

Stelling: Rokjesdag? Nee, shortjesdag!

Ja-ha, gisteren was het hartstikke lekker weer. Maar al het geneuzel over dat seksistische ‘rokjesdag’ verpestte het wel een beetje. Volgend jaar ’s uitpakken met mannenbenen? Premier Rutte in korte broek over het Binnenhof op weg naar de ministerraad? Mark, pak je persmomentje!

Stelling: Nú dumpen, als je aandelen hebt

Niet alleen de thermometer stond hoog gisteren, ook de graadmeters op de Europese beurzen hadden last van koorts. Lage rente, hoopvolle bedrijfswinsten = veel vraag naar aandelen = hoge prijs. Daar gáán we weer. En straks dan dat gejeremieer over zeepbellen die uiteenspatten. Daar willen we dus geen letter meer over lezen. Hou op met die windhandel op de beurs en ga zweten, eerlijk werk doen, voor je geld.

Stelling: Obama moet president worden van Kenia

Gelooft u nog in change? Wij niet meer. Althans, we geloven niet meer in de change van Barack Obama. Zijn presidentschap is volkomen mislukt. Zijn buitenlandbeleid is een lachertje, en in eigen land (waar iedereen zijn eigen wapendepot heeft en de politie vrolijk weerloze zwarte mannen neerknalt) kan hij ook geen potjes breken. Ideetje: laat het hem eens proberen in Kenia. Daar wordt hij, immers half-Keniaans, nog wel op handen gedragen. Misschien krijgt hij nog wat Al-Shabaab-strijders mee met zijn boodschap van verandering en geloof.

Stelling: Er moet een rijbewijs worden ingevoerd voor bestuurders van rolkoffers

Het is de grootste irritatie van menig forens: de toerist/het dagjesmens met rolkoffer, die zich hinderlijk meanderend, traag en stokkend voortbeweegt in onze stadscentra. Ze rijden met die dingen over je tenen en vooral op roltrappen zorgen de koffers voor vertraging. Ze zijn bovendien dodelijk voor onze straatklinkers, dus moet het gebruik ervan worden ontmoedigd. Tijd voor de invoering van een rolkofferrijbewijs. Alleen wie te slap is om z’n spullen te dragen (70-plus) zou er een mogen hebben.

en Merlijn Kerkhof