Makkelijke sobanoedels

Of ik iets te eten mee wilde nemen. Dat was de vraag van een redactrice van het radioprogramma Nooit meer slapen, waar ik op een goddeloos tijdstip te gast zou zijn. Prima, zei ik, maar hoe ziet jullie keuken eruit? „Euhm, die hebben we niet.” En de kantine dan? „Euhm, die is midden in de nacht dicht.”

Iets kouds dan maar, iets dat gemakkelijk in een doosje mee kon in de taxi en zelfs zonder noemenswaardig serviesgoed en bestek zou kunnen worden genuttigd. Dat werd een sobanoedelsalade, eentje die ik al lange tijd niet meer had gemaakt, maar die me vorige week vrijdagnacht zo goed beviel dat ik onmiddellijk besloot hem hier met u te delen.

Sobanoedels is een Japanse deegwaar gemaakt van boekweitmeel. De meeste soba bevat daarnaast een klein percentage tarwemeel (ongeveer 20 procent), of soms meel van zoete aardappel. Er zijn ook soorten die verrijkt zijn met groene thee en zeewier. De boekweit geeft de dunne noedels hun typische bruingrijze kleur en een tikje nootachtige smaak.

Boekweit is een voedzaam gewas. In tegenstelling tot rijst is het rijk aan vitamine B1, hetgeen deze noedels voor Japanners tot een belangrijk voedingsmiddel maakt. Sobanoedels passen ook perfect in de huidige trend om minder gluten te consumeren. Natuurlijk, je kunt ook glutenvrije pasta eten, maar daarin mis je toch altijd die typische tarwesmaak. Terwijl dit product van oudsher glutenarm of zelfs helemaal glutenvrij is.

De traditie wil dat soba in de zomer koud wordt geserveerd, met een dipsaus. Het naar binnen laten glijden van de glibberige noedels heeft een verkoelend effect op het lichaam. In de winter gaan de noedels als vulling in bouillons. Ik ben nog nooit in Japan geweest, maar zou dolgraag eens zo’n soep proeven, gemaakt met verse soba. Soms wordt er een rauw ei doorheen geroerd, dat stolt in de hete bouillon. Zoiets kan niet anders dan verrukkelijk zijn.

Mijn sobasalade is geen authentiek gerecht, maar doet wel Japans aan. De noedels zijn te koop bij natuurwinkels, Aziatische winkels en online. Voor wie geen enkele vorm van gluten verdraagt: u wilt soba gemaakt van 100 procent boekweit hebben. Nog een waarschuwing: soba laat zich best lastig koken. Het heeft de neiging in het kookwater aan elkaar te gaan kleven, en er zit bovendien maar weinig tijd tussen precies beetgare noedels en een kluwen snotterige slierten. Roer ze daarom goed los nadat u ze – zo luchtig mogelijk - in het kookwater heeft laten vallen en begin 2 minuten voor het einde van de aangegeven kooktijd alvast met testen. Spoel ze na het afgieten ook direct koud af.

Janneke Vreugdenhil