Laat vluchteling in je studentenkamer

illustraties: cyprian koscielnak

Met belangstelling heb ik het eisenpakket van de Maagdenhuisbezetters gelezen. De eisen worden al wat praktischer van aard. In hun laatste brief verzoeken ze om terugkeer van de schoonmakers. Het gebouw vervuilt in rap tempo. En ze willen compensatie in studiepunten, omdat ze aanzienlijke vertraging dreigen op te lopen. Bovendien is er een actie gestart: Iwillbeyouforoneday (Ik ben jou voor een dag), opdat de bezetters een dagje op adem kunnen komen. Zeker na het weekend, als de verwarming in het gebouw is uitgeschakeld. Ze hebben het zwaar: de omgeving is vies, als academici onder elkaar in een academisch gebouw lukt het niet te studeren en in de weekenden hebben zij het koud.

Even verderop verblijven 120 uitgeprocedeerde asielzoekers in een vluchtgarage. Aanstaande maandag zal de gemeente gaan ontruimen. De rechter oordeelde in december 2014 dat de gemeente hun noodopvang moet bieden. De vluchtelingen moeten toegang hebben tot nachtopvang, een douche, ontbijt en avondmaaltijd. Het Nederlandse opvangrecht moest boven de humanitaire ondergrens van het Europees Comité voor Sociale Rechten komen. Nu de actie van de Amsterdamse bezetters Iwillbeyouforoneday naar eigen zeggen een groot succes is, wil ik hen oproepen om hun lege kamers open te stellen voor de mensen uit de vluchtgarage. Daarmee wordt leegstand van de studentenkamer tegengegaan, helpen de studenten de hulpbehoevende medemens en nemen zij de gemeenschap en de gemeente een zorg uit handen. Iwontbethereforyou (ik zal er om jou niet zijn) kunnen zij dat dan noemen.

Student Staats- en bestuursrecht, Universiteit Leiden