Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Leider Moslimbroederschap Egypte ter dood veroordeeld

De leider van de Moslimbroederschap in Egypte, Mohamed Badie, is met dertien andere activisten ter dood veroordeeld vanwege het “aanzetten tot chaos en geweld”. Dat heeft de Egyptische televisie vanochtend gemeld.

Mohamed Badie vorig jaar tijdens een zitting in een rechtbank in Kairo.
Mohamed Badie vorig jaar tijdens een zitting in een rechtbank in Kairo. Foto EPA / Khaled Elfiqi

De leider van de Moslimbroederschap in Egypte, Mohamed Badie, is met dertien andere prominente activisten van de beweging ter dood veroordeeld vanwege het “aanzetten tot chaos en geweld”. Dat heeft de Egyptische televisie vanochtend gemeld.

De Moslimbroederschap is een fundamentalistische beweging met veel aanhangers die jarenlang oppositie voerde tegen het bewind van oud-president Hosni Mubarak. Na zijn gedwongen vertrek in 2011 kwam er meer politieke vrijheid in Egypte. Moslimbroeder Mohammed Morsi werd in 2012 zelfs democratisch gekozen als president, maar toen hij een jaar later werd afgezet door het leger ging de repressie tegen de Moslimbroederschap verder.

Huidig president Sisi verbood de beweging en treedt hard op tegen de leiders. Het afgelopen jaar werden honderden doodvonnissen uitgesproken tegen leden van de Moslimbroederschap. Volgens het regime van president Sisi is de Moslimbroederschap een bedreiging voor de nationale veiligheid van Egypte. De Moslimbroederschap zelf zegt enkel aan vreedzaam activisme te doen en niets te maken te hebben met recente aanslagen door moslimextremisten in het land.

Badie al eerder ter dood veroordeeld

Mohamed Badie, een dierenarts, is een van de grondleggers van de Moslimbroederschap en is sinds 2010 de religieuze leider van de beweging. Hij werd in andere zaken al eens ter dood veroordeeld en kreeg vier keer levenslang. De vraag is of het doodvonnis tegen hem dit keer zal worden uitgevoerd. Badie en de andere activisten kunnen nog tegen de vonnissen in beroep bij een hogere rechter.