Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Korpschef: moslimagenten door collega’s uitgesloten en gekleineerd

Politiemensen voeren actie bij de Hofvijver. Binnen de politie zouden moslimagenten worden uitgesloten en gekleineerd.
Politiemensen voeren actie bij de Hofvijver. Binnen de politie zouden moslimagenten worden uitgesloten en gekleineerd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Binnen de Nationale Politie worden moslimagenten door collega’s uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld. Dat schreef korpschef Gerard Bouman op 26 februari in een bezorgd en zeer kritisch intern blog over de sfeer in het korps in de weken na de terreuraanslag in Parijs van begin januari.

„Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen”, schreef hij. De tekst werd donderdag gebruikt door minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) in een lezing over discriminatie.

Moslims willekeurig van straat geplukt

De korpschef van de Nationale Politie verhaalt over politieagenten die op het bureau tegen elkaar spreken over „die kutmoslims, en dat wij die moskeeën maar in de fik moeten steken, want dan is het probleem opgelost”.

Ook komt het volgens de korpschef voor dat moslims willekeurig „van straat worden geplukt” omdat ze „wel een bomgordel zullen dragen”. Dat blijkt dan bij controle een gebedskleedje en een koran te zijn. Maar die persoon wordt dan „toch geboekt als potentieel terrorist”.

Agenten moeten zich verplaatsen in moslimcollega

Bouman vraagt zijn personeel zich te verplaatsen in de gevoelens van collega’s die politieman én toegewijd moslim zijn. „Vertrouwenspersonen hebben momenteel een dagtaak om zulke uitwassen op te vangen”, aldus de korpschef. Hij hekelt de politiecultuur waarin „iedereen die afwijkt van het gemiddelde” het moeilijk wordt gemaakt.

Bouman zegt bevreesd te zijn voor een politie „die niet pal lijkt te staan voor wie anders is. Die geen verbinding, maar repressie uitstraalt”. En: „Hoe kunnen wij buiten instaan voor veiligheid en verbinding als wij binnen collega’s van ons vervreemden?”

Lees meer op onze blog Recht en Bestuur en in de opiniebijlage van NRC Handelsblad vandaag.